Плевен чества 116 години независимост с тържествен ритуал и концерти

Общество


На тържествена церемония в Плевен бяха отбелязани 116 години от обявяването на Независимостта на България, проведена пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов“. В честването участваха военнослужещи от Плевенския гарнизон, а сред присъстващите бяха народни представители, областният управител Николай Абрашев, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, общински съветници, кметът д-р Валентин Христов, общественици и десетки граждани.

Общинският хор „Гена Димитрова“ под ръководството на диригента Анелия Дечева изпълни патриотични песни, създавайки настроение и вдъхновение. В словото си, кметът д-р Валентин Христов подчерта, че пътят към независимостта е изпълнен с непримиримия дух на поколения смели българи и кръвта на хиляди непризнати герои.

„Българският народ плаща прескъпо своите исторически уроци, но никога не предава своята национална кауза – свобода, съединение, независимост. Това са измеренията на най-голямата ни национална ценност и повод за национална гордост“, заяви кметът. Той добави, че Денят на независимостта е не само дата от историята, но и повод за заслужена почит към всички, които са посветили живота си на свободна и независима България.

Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя в знак на почит към героите на независимостта. Празникът продължи с изпълнения на Общинския духов оркестър под диригентството на Пламен Марков.

По-късно тази вечер на площад „Възраждане“ ще се проведе концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Дъга“, а плевенчани и гости на града ще имат възможността да се насладят на огнения спектакъл „Магале теа“.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).
/TТ/