Полският държавник Юзеф Пилсудски представя документална изложба в галерия „Бешков“ [ИП]

Култура

В една от залите на Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен снощи беше открита документалната изложба „Юзеф Пилсудски – държавник на Полша и Европа“.
Събитието е посветено на 100 години от възстановяването на независимостта на Полша. Изложбата откри първият съветник при посолството на Полша у нас Анджей Мойковски.
Сред официалните гости бяха още кметът на Община Плевен Георг Спартански и директорът на Полския институт в София Ярослав Годун.

Юзеф Пилсудски (1867- 1935) основава Полските легиони и Полската военна организация (POW). След поражението на Германия в Първата световна война Пилсудски сформира правителство в свободна Полша. Той е първият маршал на Полша и два пъти премиер (1926-1928 и 1930). Пилсудски оказва решаващо влияние върху вътрешната и външната политика на Втората полска република – реорганизира армията (1926), гради свободна и демократична държава.

Изложбата представя маршала през призмата на универсалните ценности – усилията за осигуряване на сигурност в Европа, правото на самоопределяне на народите, борбата за социални права (всеобща работническа застраховка, избирателни права на жените).
Изложбата ще остане отворена за посещение до 1 октомври 2018 г.
Снимки: Пресцентър Община Плевен
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com