Почина почетният председател на Дружеството на писателите в Плевен Георги Стойков [ПД]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

На 87 години днес почина почетният председател на Дружеството на писателите в Плевен Георги Стойков, информираха от творческата организацията.
Георги Стойков Делийски е роден на 20.02.1931 г. в с. Дерманци, Ловешка област. Писател и журналист. Бил е дългогодишен секретар и председател на Дружеството на писателите в гр. Плевен. Депутат във Великото народно събрание. Автор е на над 15 книги, между които сборниците с разкази и новели “Сурови закони”, “Пътуване без фарове”, “Белият кръговрат”, “От светлина са хората”, “Химн за родния край”, “Гласовете, дето ни викат”.
Пише романите “Топове на входа” и “Южни хълмове”, пиесата “Поплачи, ако има защо”, поставена на софийска сцена, мемоарната книга “Съхранени спомени”, художествено-документалната повест “Пъртини”, книгата с дневникова проза “Изповеди под звездите”, стихосбирката “Родов корен”. Носител е на литературните награди на името на Цветан Спасов и Никола Ракитин. Негови творби са преведени в Русия, Румъния, Унгария и Сърбия. Дългогодишен член на Съюза на българските писатели. Житейският му и творчески път са свързани с Плевен.
Снимка: в. „Посредник“

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com