Предимствата и възможностите на паневритмията ще представят в Плевен [ИП]

Здравеопазване

Доц. Людмила Червенкова ще представи на 20 октомври в Плевен от научна и практична гледна точка предимствата и възможностите, които открива паневритмията. На събитието в ХГ „Илия бешков” ще гостуват и музикантите Александър Стойчев – цигулка и Снежина Стойчева – флейта.
Практиката „Паневритмия“ ще бъде демонстрирана реално от няколко двойки в залата, а в края на събитието всеки, който желае, ще може да се включи в кръга на паневритмията и да получи отговора за себе си.
Според  доц. Червенкова при осъзнато практикуване на паневритмия великолепно се развиват интелектуалните способности едновременно с благотворно повлияване на емоциите и социалните умения на всяка възраст.
 От научна гледна точка тя обяснява това с факта, че паневритмията е групова двигателна активност, за чието изпълнение е нужно координиране на собственото поведение с изключително много динамично променящи се фактори. „Движенията на паневритмията са много разнообразни като координация и задължително се синхронизират със също талкова разнообразна музика, съобразяват се с партньор и се ръководят и от поетичен текст – често се налага смяна на изпълняваните движения в средата на дадено упражнение и тогава най-лесно се ръководим кога започва новото движение от думите на паневритмичните песни. Всичко това изисква внимание и активира мисленето”, обяснява доц. Червенкова.
Тя подчертава, че заниманията с паневритмия при здрави деца също развиват паметта и въображението, развиват свойствата на вниманието, тренират уменията за партньорство и успешна групова работа, намаляват тревожността и агресията, подобряват и физически способности. Това показват наличните научни изследвания на паневритмията.
  За това паневритмията ритуал ли е или практика доц. Червенкова е категорична, че  паневритмията е психо-физическа и духовна практика за здраве и успешно цялостно развитие, защото тя подпомага физическото, психическото и духовното здраве и развитие на практикуващите я.
 „Хора от цял свят се интересуват от паневритмията и я избират за своя психо-физическа и духовна практика. Интересно, това се случва въпреки, че българската държава до момента не е направила нищо, за да помогне в тази насока. Искам да подчертая, че паневритмията е уникална и съдържа елементи от българската музика и култура, но тя носи също общочовешки послания и идеи, които са съществени и развиващи за съвременната цивилизация”, категорична е доц. Червенкова.
Представянето на паневритмията в Плевен ще е на 20 октомври, събота, от 11 часа в ХГ „Илия Бешков”. Входът е свободен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com