Пред министър Караниколов меморандум за сътрудничество подписаха Георги Терзийски и „Национална компания Индустриални зони” [ЛТ]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Пред министъра на икономиката Емил Караниколов Меморандум за сътрудничество подписаха областният управител Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Национална компания Индустриални зони” Антоанета Барес. Това стана по време на среща в Областна администрация на представители на местния бизнес и министъра. Темата на форума бе „Индустриалните зони – ключ към икономически растеж”.
Областна администрация Ловеч и Националната компания ще работят съвместно за привличане на инвестиции в Ловеч и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори, бе подчертано на срещата.
„Този меморандум е първа стъпка към изграждане на нова индустриална зона в Ловеч. Още през 2017 година съм предприел действия по определяне на терен – държавна собственост от 80 дка, който може да се превърне в индустриален парк.
Бързам да оборя скептиците и хейтърите – това не само че може, но и стимулира интерес у инвеститорите. Благодаря на министър Караниколов за вниманието му към област Ловеч и готовността да съдейства всяко мое виждане за привличане вниманието към региона”, каза Терзийски и допълни, че един подписан документ без последваща активна работа е просто един подписан документ, който не носи добавена стойност. Ние обаче започваме веднага активно да работим, защото има заявен интерес към нашата област, категоричен бе областния управител.
До края на годината по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/  ще стартираме процедури за около 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват, заяви Емил Караниколов. Той посочи, че с меморандума се продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите, чрез създаването на индустриални зони в цялата страна.
По време на срещата с представителите на местния бизнес  бяха  обсъдени въпроси с административната тежест и недостига на висококволифицирани кадри за бизнеса. Министър Караниколов отчете, че през изминалата година  усилията на цялото правителството са били насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. Икономическият министър  подчерта, че по темата с кадрите се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за издаването на работни визи и придобиването на гражданство от страна на висококвалифицирани кадри от чужбина.
По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. „Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса“, допълни той.
Подписването на меморандуми за сътрудничество с общините е част от стратегията на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД да развива индустриални зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие и за подпомагане развитието на инвестиционния потенциал на страната чрез предлагане на инвеститорите на индустриални терени в различни локации в цялата страна, посочи Антоанета Барес. До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация Кърджали. С подписването на Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Ловеч и НКИЗ ЕАД областта ще  получи възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори. При конкретен инвеститорски интерес НКИЗ и Ловешка област ще могат да осъществят „ад хок“ проект за развитие на терена за индустриални цели, подчерта още изпълнителния директор на компанията.
В срещата участваха най-големите работодатели от областта, които си тръгнаха удовлетворени. Добри новини донесе министър Емил Караниколов за ловешкото предприятие „Спарки Елтос”.

Сподели:ОтпечатванеХаресване на това:Харесвам Зареждане…

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е ловешкия сайт http://lovechtoday.eu