Президентът Радев призова за повече подкрепа за военновъздушните сили

Общество


В авиобазата в Долна Митрополия беше проведена церемония в памет на двамата загинали пилоти край Граф Игнатиево – подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. Сред присъстващите бяха президентът на Република България Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги, близки на загиналите пилоти, както и представители на местната власт. Журналисти не бяха допуснати до церемонията.

Президентът Румен Радев се обърна към българските военновъздушни сили и армията след края на церемонията, призовавайки за повече внимание и регулярна държавническа подкрепа, вместо политически манипулации, продиктувани от избори или инциденти.

Припомняме, че миналата седмица, при подготовка за демонстративен полет на 3-та авиационна база край Граф Игнатиево, се разби учебно-боен самолет L-39ZA, при което загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия – Петко Димитров и Венцислав Дункин. Посмъртно те бяха повишени във военно звание.

В община Долна Митрополия беше обявен тридневен траур в памет на загиналите, като паметта им беше почетена и в град Плевен. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов информира, че черната кутия на самолета ще бъде изпратена в завода производител в Чехия за разчитане.

Източник на информацията: БТА.

Вашият коментар