Прекрасен „Реквием“ от Моцарт съпреживя публиката в зала „Емил Димитров“ в Плевен [ПД]

Култура

Прекрасен „Реквием“ от Моцарт съпреживя снощи, 4 април, публиката в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен. Събитието създадоха Плевенската филхармония, Хор „Гена Димитрова“ и солистите Гиргина Гиргинова – сопран, Анита Огнянова – мецосопран, Любомир Дяковски – тенор, и Ивайло Джуров – бас. Диригент беше Иван Ангелов.

Те пренесоха зрителите в света на молитвата, покаянието, пречистването и благословението. Там, където вярата среща божественото. Тържествената траурна меса прозвуча във Велика сряда, когато Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. В този ден вярващите се замислят дали не предават Христа ежедневно чрез своите небогоугодни дела и коленопреклонно се молят за прошка.

„Когато Съдията заеме своето място, всички тайни ще станат явни,
и никое престъпление без възмездие не ще остане“, са казва в текста на „Реквиема“ – последното и незавършено произведение на гениалния Моцарт, но превърнало се в едно най-известните и най-важни в неговото творчество.

„Агнецът Божий, който пое върху себе си греховете на света, дари им всевечен покой“, прозвуча от сцената само дни преди Възкресението на Спасителя, който носи надежда и упование.

Музикалното събитие ще бъде пренесено и в София. Концертът ще се състои днес, 5 април, от 19 часа в зала БАН на площад „Народно събрание“.

Снимки: Панайот Йорданов
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com