Препълнена зала очакват за премиерата участниците в спектакъла „Българи от старо време“ [ПД]

Акценти

Премиерата на драматично-музикалния спектакъла „Българи от старо време“ на режисьора Димо Дешев ще се състои днес, 17 април, от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев“. Заглавието по едноименната повест на Любен Каравелов обединява четири културни института – Драматично-куклен театър „Иван Радоев, Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ и Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“.

Около 80 артисти, певци, танцьори и музиканти ще бъдат на сцената, за да пресъздадат замисъла. Носталгия по изгубения рай, Ромео и Жулиета от Копривщица, намигване към публиката със стари български нрави, бит и ценности, както и аналогии със съвремието съвремието – всичко това може да се каже за постановката.
Двете влюбени двойки на Павлин и Лиляна (Лила) и Янка и Иван и препиращите се два рода, от които са, са препратка към героите на Шекспир. Носталгията по отминалото време пък кореспондира с носталгията по изгубената българска държава. Заглавието се поставя за трети път в Плевенския театър.

В настоящия спектакъл участват актьорите Мариан Стефанов (Хаджи Генчо), Генади Николов (Дядо Либен) и Мариета Калъпова (жената на Дядо Либен – Дела). Много от певците от Общински хор „Гена Димитрова“ ще се изявят в ново амплоа – като артисти. Танците в спектакъла са поставени от хореографа на Северняшкия ансамбъл Мартин Мочков.

Плевенската филхармония ще изпълнява автентичната музика на Асен Карастоянов, създател на едноименната оперета. Някои музикални моменти са съкратени, но това не накърнява цялостния музикален колорит на творбата. Мащабният проект е посветен на 140-тата годишнина от Освобождението на България.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com