Приетата Национална здравна карта по-благоприятна за област Ловеч от предварителния проект на МЗ [ЛТ]

Ловеч

Обнародваната в Държавен вестник Националната здравна карта в определена степен е по-благоприятна за област Ловеч, в сравнение с предварителния проект на НЗК, но не съответства напълно на предложената от Областната комисия. Промяната бе постигната след проведени разговори както в рамките на заседание на Областната комисия на 23 май за предприемане на действия по промяна на проекта за област Ловеч, така и след това при проведените разговори на областния управител Георги Терзийски и д-р Анета Винева, и.д. директор на РЗИ в МЗ. Там са коментирани изразените от болници в областта опасения за свиване на дейности, което ще затрудни издръжката на лечебните заведения, което пък ще доведе до невъзможността им да предоставят добро здравеопазване на гражданите.
След проведена среща на Терзийски с председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и експерти в Министерство на здравеопазването е постигнато увеличение на броя на леглата за активно лечение с 26, като е редуциран броят им от трето ниво на компетентност, които се планират на регионално ниво, а е увеличен броят на леглата с първо и второ ниво на компетентност, съобразено с предложенията на Областната комисия. Взети са предвид и допълнителните становища на Областната комисия относно белодробните легла, което ще позволи по-адекватно разпределение между лечебните заведения предвид наличието на Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и туберкулоза в Троян. Увеличен е и броят на хирургичните легла с първо ниво на компетентност, което ще допринесе за по-пълно задоволяване потребностите от хирургична помощ основно  в община Луковит, тъй като именно в МБАЛ-Луковит хирургичното отделение е единствено с определено първо ниво на компетентност. Увеличен е и броят на акушеро-гинекологичните легла, предвид изключително малкия им брой в предварителния проек на НЗК.
Броят на специалисти по определени медицински специалности в извънболничната помощ в публикуваната НЗК остава непроменен в сравнение с проекта, с изключение на повишения брой специалисти по кардиология, очни болести, клинична лаборатория, микробиология  и образна диагностика.
Разбирам страховете и желанията на различните общини. Към момента предложенията, направени след поредица от заседания на Областната комисия по изготвяне на областна здравна карта не са абсолютно изпълнени, но е спазена методиката при определяне обема на дейности. Както подчерта и министър Ананиев, НЗК не се измерва в болнични легла, а в извършените от лечебните заведения дейности. Предизвикателство е за болниците да осигурят повече добри специалисти, оттам повече дейности и повече средства за здраве в област Ловеч, коментира областният управител.
Сподели:ОтпечатванеХаресване на това:Харесвам Зареждане…

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е ловешкия сайт http://lovechtoday.eu