„Природна хармония“ показва японското кири-е изкуство в Плевен утре

Общество


Плевен ще бъде домакин на изложбата „Природна хармония“, която представя традиционното японско изкуство кири-е. Изложбата ще бъде открита утре в Художествена галерия „Илия Бешков“, съобщи директорът на културния институт, Цвета Кацарова.

Експозицията се реализира със съдействието на клуб „Нихон Томоно Кай“ и Посолството на Япония в България, и е част от Дните на японската култура в страната. След като беше показана в различни градове, тя пристига и в Плевен.

Преди официалното откриване, Ани Иванова, която е организатор на изложбата и специалист по кири-е, ще демонстрира тънкостите на древната техника пред ученици от специалността „Графичен дизайн“ на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, допълни Кацарова.

Кири-е, което на японски означава „хартия“ и „рязане“, е изкуство, създавано чрез изрязване на лист хартия. Майсторите в тази техника често добавят и цветни хартиени листи към основния черен лист, за да създадат по-сложни композиции. Техниката е използвана за създаване на шаблоните за кимона и други текстилни произведения.

Изложбата ще бъде на разположение за разглеждане в Плевен до 19 октомври.

Дните на японската култура в България се организират за 35-и пореден път и тази година включват 23 събития в седем града – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора и Казанлък.

Източник: БТА
/ТС/

Вашият коментар