Прокуратурата в Плевен обмисля да се назначат вещи лица от ВМА по случая с починалата родилка [ИП]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Плевенска окръжна прокуратура продължава работа по образуваното досъдебно производство относно починалата 39-годишна родилка в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Досъдебното производство е образувано по жалба на съпруга на починалата жена и трябва да изясни какви са причините за смъртта на родилката и дали тази смърт не се дължи на професионална непредпазливост, проявена от лекарския екип, извършил медицинските манипулации, свързани с раждането на детето, каза окръжният прокурор Ваня Савова.
Към момента е извършен разпит на съпруга и е направена аутопсия, въз основа на която се назначава съдебно-медицинска експертиза, която да установи причините за настъпилата смърт, обясни Ваня Савова. До момента  Окръжна прокуратура не разполага с резултати от аутопсията.
Предвид зреещо в обществото съмнение и появило се обществено недоверие се обмисля вариант да бъде назначена втора експертиза, научихме от Ваня Савова. За нея по всяка вероятност ще бъдат поканени вещи лица от Военномедицинска академия – София. Те ще анализират събраните доказателства и ще се произнесат относно евентуални нарушения в задълженията на лекарския екип, които да са в причинна връзка с настъпилата смърт, поясни Савова. Тя не изключи възможността външни експерти да бъдат включени още в първата експертиза, като подчерта, че това е изцяло по преценка на наблюдаващия прокурор.
До два месеца е срокът за приключване на досъдебното производство, но той може да бъде и удължен. Първата експертиза ще бъде готова най-рано до месец.
 
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com