Променлива облачност, вятър и слаби дъждове в Северна България.

Акценти Времето в Плевен Най-важното


Прогнозата за времето за Западна и Централна Северна България от 2-ри до 4-ти април 2024 година предвижда променливо време. На 2-ри април се очаква променлива облачност, като на отделни места в западните части и предбалкана ще има краткотраен слаб дъжд. Ще има умерен до силен северозападен вятър, който ще донесе по-хладен въздух. Максимална температура ще варира между 22 и 24 градуса, като атмосферното налягане ще падне през деня и започне да се повишава вечерта.

Над западните и централни части на Стара планина облачността ще е променлива, с чести периоди на значителна облачност и превалявания от дъжд. Очаква се силен до бурен вятър от югозапад, който по-късно ще се ориентира от северозапад. Температурите на височина 1200 метра ще бъдат около 15 градуса, докато на 2000 метра ще достигнат около 8 градуса.

На 3-ти април състоянието на времето се променя, с предимно слънчево време преди обяд и облачност след това. Очакват се слаби до умерени ветрове от западната четвърт и температури, които ще са между 8 и 10 градуса за минимума и между 20 и 22 градуса за максимума. Атмосферното налягане остава без значителна промяна.

На 4-ти април облачността продължава да преобладава с временни периоди на намаляване. Ветровете ще бъдат слаби до умерени от запад-северозапад. Минималните и максималните температури ще се запазят съответно между 8 и 10 градуса и между 18 и 20 градуса, а атмосферното налягане ще остане стабилно.

В планинската част, в района на Стара планина, през следващите дни също се очаква облачно време с умерени до силни ветрове от запад-северозапад и температури около 14 градуса на 1200 метра и около 6 градуса на 2000 метра за 3-ти април. Прогнозата за 4-ти април предвижда максимална температура на 1200 метра да е около 12 градуса, а на 2000 метра – около 5 градуса.

Дежурният синоптик за тази прогноза е Валентина Радойска.