Протест на фотоволтаични централи заради цени на електрическа енергия.

Общество


Собственици на фотоволтаични централи (ФЕЦ) планират национален протест близо до Плевен на 26-ти юни. Протестът ще започне в 09:00 часа на основния път София – Русе, в района на разклона за село Ясен. Очаква се пътят да бъде блокиран за около 20 минути, съобщи Велин Богданов, един от организаторите на протеста, в разговор с БТА.

Основната причина за протеста е въведената наскоро Методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия, която според собствениците на ФЕЦ води до непосилни цени за балансиране, застрашавайки съществуването на компаниите от сектора на възобновяемите източници на енергия, финансовата устойчивост на пазара и енергийната сигурност в цялост.

„Въведена беше такса за балансиране, която често пъти е съразмерна с цената на произведената от нас енергия, а понякога даже и по-висока. Например, ние издаваме фактура за сто лева за мегаватчас, но получаваме такса за балансиране между деветдесет и сто и пет лева на мегават“, обясни Богданов.

„Проблемът се корени в наскоро въведената от КЕВР нова методика за калкулиране на небалансите, която е наложена от близо месец. Нашето искане е да ни бъдат възстановени сумите за този период“, добави той. Той освен това отбеляза, че множество хора са взели кредити за изграждането на своите фотоволтаични централи и сега се оказват неспособни да ги обслужват.

Според Богданов, значителна част от собствениците на ФЕЦ се намират на ръба на фалита.

Очаква се в протеста да участват собственици на ФЕЦ от цялата страна, които са се организирали чрез специална група във Фейсбук. Те заявяват, че ако техните гласове не бъдат чути, ще предприемат действия пред сградата на КЕВР. Очаква се в протеста да се включат и собственици на вятърни електроцентрали. На пътя София – Русе около Плевен се очаква да се съберат около хиляда души.

Собствениците на ФЕц са съставили и вече подали жалба до енергийния министър, КЕВР, Комисията по енергетика на 50-то Народно събрание, Електроенергийния системен оператор, в която настояват за незабавна намеса в ситуацията.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева, кореспондент на БТА в Плевен.