Радан Кънев подчерта рисковете за интеграцията в Шенген и еврозоната.

Общество


Пълната интеграция на България в Шенгенската зона и еврозоната е не само въпрос на дипломатически усилия, които продължават непрекъснато, но и на вътрешнополитическа стабилност. Според гледната точка на равнение, политическата криза, в която непрекъснато е погълната страната, би могла да бъде риск за скоростта на интеграционния процес. Това заяви евродепутатът Радан Кънев по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Радан Кънев подчерта, че сериозен риск представлява и фактът, че определени институции, отговорни за сигурността на всеки българин и семейство, всъщност се използват като инструмент в предизборни кампании. „Вече десета година ставаме свидетели на това как изборите се превръщат в повод службите да започнат политически кампании с комромати, което е голям скандал, и се надявам да се осъзнава от обществото. Разбира се, това не спомага за изграждането на доверие с европейските ни партньори“, изложи своята позиция евродепутатът.

Той изрази надежда, че предстоящите „две в едно“ избори ще мотивират хората да гласуват, особено тези с европейски и демократични убеждения. Според Кънев, нужно е да бъде разсеян страхът, че присъединяването на България към еврозоната ще доведе до ускорена инфлация, тъй като, според него, няма убедителни доказателства за подобна връзка.

Включването в еврозоната е от съществено значение за средния бизнес в България. „Основният им пазар е в Европа, а влезли в еврозоната, те ще се отърват от големите разходи за банкови услуги и валутни обмени, които в момента достигат повече от 3 милиарда евро годишни загуби за българския бизнес“, подчерта Кънев.

Кънев също така посочи, че средните и малките предприятия в България не са добре информирани за възможностите, които предлага Европейската зелена сделка. „Тя не е само законодателен пакет от директиви и регламенти на ЕС, но и огромен финансов пакет, сред които е и Националният план за възстановяване и устойчивост“, обясни той.

Евродепутатът акцентира и върху приоритетите на Европейския съюз за следващия мандат, като обща политика по сигурност и отбрана, здравеопазване, развитието на интензивна европейска индустриална политика и намаляването на бюрокрацията пред бизнеса.

Посещението на Радан Кънев в Плевен бе по покана на Браншова бизнес камара, съобщи председателя й Ралица Таслакова. Евродепутатът проведе срещи в местни предприятия, където обсъди въпроси свързани с Шенген и Зелената сделка. Днес той продължава с разговори със студенти и ученици.

Информацията в статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.