Световноизвестната пианистка Пламена Мангова гостува на Плевенската филхармония [ПД]

Култура

Световноизвестната пианистка Пламена Мангова ще гостува на Плевенската филхармония днес, 24 март. Концертът „Известни плевенчани“ започва в 19 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, а диригент ще е Пламен Джуров. В програмата са включени сюита “Пер Гинт” от Е. Григ, „Унгарска фантазия“ от Ф. Лист и увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета” от Чайковски.
Концертът на Пламена Мангова е един от акцентите в новия сезон на Плевенската филхармония. Гостуването й родния град е планироно още преди 3 години, но поради многобройните си ангажименти тя не успява да се отзове на поканата по-рано.
Пианистката е родена през 1980 г. в Плевен и е завършила НУИ „П. Пипков“ в града. Печели втора награда на престижния международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г. След този успех, нейната кариера се развива много активно. Тя изнася множество концерти в цяла Европа, Япония, Русия, Южна Корея. Получава наградата Diapason d’Or за 2007 г. за своя първи компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович. След обучението си при Марина Капацинская в НМА „Панчо Владигеров”, учи във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и с Абдел Рахман Ел Баша в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия.
Лауреат е на международните конкурси “Paloma O’Shea” в Сантандер (Испания) и „Vittorio Gui” във Флоренция (Италия) и фестивала „Juventus” в Камбре (Франция). Свири с редица големи оркестри, сред които оркестърът UBS на Фестивала във Вербие, Филхармоничният оркестър на Токио, Симфония Варсовия, Люксембургската филхармония, Националният оркестър на Белгия, Симфоничният оркестър на Санкт-Петербург, Камерният оркестър на Европейския съюз, оркестър MDR, Софийска филхармония и др.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com