Северният поток отстъпва, идва южен с още по-високи температури.

Плевен днес


Сегашното топловно течение от североизток, което подигна живака до стойности от 38-39 градуса, ще бъде изместено от друго, идващо от юг. Така ще настъпи още по-сериозно увеличение на температурите, което очакваме да бъде с допълнителни 1-2 градуса. Тези прогнози са споделени от климатолога проф. Георги Рачев пред bTV.

Според него, не е изключителност да има такива горещи периоди, но опасността идва от продължителността на жегата, която пречи на организма да си възстанови силите.

В столицата София предстоят изключително горещи дни на 16 и 17 юли, когато се предвижда да достигне до 40 градуса. Интересно е, че в Пловдив не се очаква да е по-горещо от София, като прогнозите са за около 39 градуса.

През настоящата седмица, температурите в Бургас ще бъдат около 34 градуса, докато във Варна меркурият в термометъра ще достигне 36 градуса.

В областите около Свищов и Плевен се очаква изобилие от слънчеви дни и градуси, които могат да скачат до 40.

Около датите 22-23 юли ще ни зарадва леко понижение на температурата, което може да бъде между 3 и 5 градуса, и на някои места – дори до 7 градуса.

По-спокойни температури се очакват на по-късен етап в месеца, които професор Рачев описва като „наднормени, но не непоносими“, като се подразбира, че са характерни за втората половина на юли.

В началото на седмицата могат да се постигнат дневни температурни рекорди в някои региони, особено във вторник и сряда.

„Топлината е повсеместна. Има сериозен шанс настоящото лято да влезе в историята като едно от най-горещите не само у нас“, сподели още климатологът.

По думите му, тази година е със силни шансове да заслужи титлата на най-горещата, откакто се правят метеорологични наблюдения.

Информацията за статията е предоставена от dnes.bg.