Словенски посланик Наташа Бергел на работна среща в Плевен за сътрудничество и пчеларство

Последни новини


Словенският посланик в България на работна среща в Плевен

Плевен, 21 май 2024 г. – Посланикът на Република Словения в България, Н. Пр. Наташа Бергел, направи своето първо официално посещение в град Плевен, където се проведе работна среща с кмета на общината д-р Валентин Христов. По време на визитата бяха обсъдени перспективите за разширяване на взаимодействието между двете страни в различни сфери, включително пчеларството.

Д-р Валентин Христов изрази своята радост да посрещне високопоставения гост и надежда за проектите между двата града. „За Плевен е чест да Ви посрещнем с добре дошли на Вашето първо посещение в нашия град. Ще се радвам тази първа среща да има и своето продължение чрез съвместни инициативи в различните сфери – бизнес, култура, медицина, образование и туризъм. Градът ни представлява интерес не само със своите исторически и културни забележителности, но и с красивата природа, която посетителите от Словения биха могли да видят в района“, сподели той.

Един от акцентите на разговора бе потенциалът за сътрудничество в пчеларската индустрия. Плевенският кмет отправи покана към словенски пчелари да се присъединят към предстоящото пчеларско изложение в града, заложено за февруари 2025 година. От своя страна, Н. Пр. Наташа Бергел подчерта значението на пчеларството за нейната страна: „Пчеларството има вековна традиция в Словения и ние бихме се радвали на сътрудничество с пчеларите от Плевен. В Словения има най-много пчелари на глава от населението в Европа, инициативата за вече утвърдения Световен ден на пчелите също идва именно от нас.“

В светлината на подобряването на културните и социалните връзки, посланик Бергел остави послание в Почетната книга на града и получи протоколен подарък от д-р Валентин Христов, който бе знак на уважение и приятелство.

Разширявайки обхвата на своето посещение, Н. Пр. Наташа Бергел насочи вниманието си към най-младите жители на Плевен, като посети детска градина „Слънце“, където бе посрещната с музикално-танцувални изпълнения на децата, както и изложба от техни рисунки, посветени на света на пчелите.