Спартански иска от вътрешния министър съдействие за разширяване правомощията на инспекторите [ПД]

Общество

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се запозна с проблемите в борбата с престъпността по време на работно посещение в ОДМВР в Плевен. Той настоя за открит диалог като акцентира, че колкото по-реална е информацията, толкова по-голям ефект ще имат взетите мерки.
Като основен проблем в селата кметовете очертаха липсата на постоянно присъстващ униформен служител, липсата на интерес у някои служители към случващото се в населеното място и непознаване на хората и проблемите, символично изпълнение на задълженията на част от кварталните полицаи. Като друг проблем беше очертана недостатъчната бройка на полицейски служители – така, ако един отговаря за две населени места, в момента, в който излезе в отпуск, например, заместващият го ще отговаря за четири населени места. И ако по едно и също време получи информация за престъпления в две села – къде да отиде, попитаха кметовете.

„Хората очакват от кметовете по места да осигуряват реда и да помагат за спазване на законите. А как да стане това, след като общинските Инспекторати имат ограничени правомощия”, очерта следващ проблем кметът Спартански. Като примери той посочи усилията на местната власт за справяне с незаконно поставените кафе автомати, с движещите се в рамките на града каруци, с нарушенията на нощната тишина, с вандализма.
„За всичко това хората сигнализират мен. И очакват аз да реагирам незабавно. А на мое подчинение са инспекторите от общинското звено. Те, обаче, нямат право да задържат някого. Затова ви моля, министър Радев, да съдействате в пленарна зала с подкрепа за инициативата на кметовете за промени. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е внесъл в Парламента законопроект за общинската полиция, който предлага да се даде право на съществуващите инспектори да бъдат овластени с част от полицейските правомощия – става въпрос за това инспектор да може да те спре, да те накара да се легитимираш, ако трябва да те задържи, докато дойдат органите на реда. По подобен начин полицията ще се освободи от несвойствена работа и ще може да се занимава с истинската престъпност. Има поредица от чисто общински проблеми, чието решение хората чакат от нас, но ние нямаме правомощия да го направим”, каза още Спартански.

Темата за подготовката на кадрите в МВР, за заплащането, натоварването и задържането на работа на качествените служители също бяха сред дискутираните на срещата. Мнение за промяна в сега действащото законодателство изразиха и представителите на съда и прокуратурата.

Информация: Община Плевен

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com