Специализираната прокуратура с обвинителен акт срещу Зелов, бивш заместник-кмет на Плевен [ИП]

Общество

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия заместник-кмет на община Плевен Алексей Зелов за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева, съобщават от Прокуратурата.
През периода ноември 2011 г. – април 2014 г. в условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, заместник-кметът искал и получавал пари, които не му се следват, от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г.
Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството само, ако получел на ръка искания процент от съответната сума.
В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4 – 6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.
На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага, след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.
 
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com