Стогодишна Величка Гошева от Плевен с хумор посреща юбилея си

Последни новини


Плевенчанката Величка Гошева отпразнува своята стогодишнина

В бляскавата обстановка сред своите най-близки и обичащи роднини, плевенчанката Величка Гошева отбеляза своето стогодишен живот. Родена в град Троян, тя е дъщеря на знаковата фигура и дългогодишен кмет на града, Александър Шипковенски, както и народен представител. Величка Гошева се е реализирала в образованието, като завършила две висши образования – философия и история, и педагогика, и започнала своята професионална кариера като преподавател по методика в Учителския институт в Плевен, а по-късно като учител по история.

Животът на Величка Гошева може да е бил изпълнен с предизвикателства, но според нейната дъщеря Росица Кожухарова, „животът ѝ съвсем не беше лек, но тя запази високия си дух, чувството за хумор и най-вече – желанието за живот“. „За нас тя е най-добрата майка на света, всички ние я обичаме безкрайно и сме благодарни и признателни за нейната всеотдайност“, продължава Росица, която заедно със своя съпруг Илия Кожухаров, също е дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуства „П. Пипков“ – Плевен.

Величка Гошева има син, живеещ в София, и трима внуци, които носят гордостта на своята баба – единият е завеждащ лаборатория в Харвардския университет, другият е декан в Нов български университет, а третият е компютърен специалист в международна компания. Двете нейни малки правнучки носят огромна радост в нейния живот.

Столетницата бе засипана с поздрави за своя юбилей, включително от 90-годишни ученици от първия ѝ учителски випуск. По този специален повод, заместник-кметът на Община Плевен, Лидия Петкова, посети дъщерята и предаде личните пожелания на кмета д-р Валентин Христов за „здраве и много радостни моменти със семейството и приятелите“. В знак на почит и признание към достойната житейска пътека на юбилярката, Лидия Петкова връчи и паричен дар от 500 лв., решен от Общинския съвет, като жест на уважение и благодарност.