СУ „Евлоги Георгиев“ в Тръстеник стана престижно „Екоучилище“

Общество


Средно училище (СУ) „Евлоги Георгиев“ в град Тръстеник, област Плевен, е удостоено със статута „Екоучилище“ и от днес в двора на учебното заведение е издигнато знамето, което е символ на международната награда „Зелен флаг“. Статутът е присъден за успешното изпълнение на основните седем стъпки в програмата „Екоучилища“ и участието в проекта „Влез в зеления кръг“, организирани от Българското сдружение „Син флаг“ и „Девин“ ЕАД.

Учащите в СУ „Евлоги Георгиев“ са се включили активно в разнообразни инициативи, свързани с екологията. Те са разположили контейнери за разделно събиране на отпадъците, създали са значки с логото на програмата, някои се превъплътиха в „репортери на отпадъците“, създадоха еко кът и шевица с логото на програмата от излишни пластмасови капачки, между другото. Интересна е също така инициативата за поставяне на два контейнера за компостиране в двете сгради на училището, един за хранителни, а друг за растителни отпадъци.

„Ще продължим да разширяваме еко дейностите и да ангажираме още ученици от различни възрастови групи. Важно е малките стъпки към чиста околна среда и опазване на природата да започнат именно от най-младите, тъй като възрастните по-трудно променят своите мислене и навици,“ заяви Стефка Димитрова, помощник-директор на училището.

Международната програма „Екоучилища“ е стартирана през 1994 година с цел обединяване на усилията на младите хора за решаване на екологичните проблеми и устойчивото развитие и е инициирана и управлявана от неправителствени организации, членове на Фондацията за екологично образование (FEE). В България програмата започва през 1996 г., а първото българско училище получава сертификат през 1997 година. Оттогава повече от 150 учебни заведения са завоювали титлата „Екоучилище“.

Информацията за статута на „Екоучилище“ и дейностите в СУ „Евлоги Георгиев“ е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.