Създават комитет за околовръстен път Плевен от „Синя България“.

Общество


Коалиция „Синя България“ предлага създаването на Инициативен комитет, който да обедини експерти, общественици и политици в усилията за ускоряване процеса на изграждане на околовръстен път около Плевен, бе съобщено на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града.

Коалицията подаде официално искане до областния управител на Плевен за достъп до публичната информация, касаеща плановете за изграждане на този път. Борис Ячев от „Консервативна България“, която също е член на коалицията, обясни, че въпросът представлява многогодишен проблем и може да предизвика сериозни последици за над 65 000 души в региона.

Според темпа на строителство на участъците 2 и 3 на автомагистрала „Хемус“, се оценява, че до началото на 2027 г. магистралата ще достигне до 16-ия километър на пътя Плевен – Ловеч. Мариян Лазаров от коалицията предвижда, че това ще предизвика увеличен трафик през Плевен, което от своя страна рискува да създаде множество проблемни точки в града, особено по време на час пик.

Лазаров посочи, че ежечасно през Дунав мост преминават около 1000 автомобила и от тях, ако поне 300 продължат към Гърция, ще минат през Плевен, допълнително утежнени от товарните камиони. Тази натовареност ще окаже натиск върху градската инфраструктура и ще усложни трафика.

Лазаров смята, че решението на проблема с околовръстния път не е предвидимо в близко бъдеще, като уточни, че процедурите и самото строителство могат да отнемат десетилетие, докато „Хемус“ се очаква в района след две години.

Идеята за създаване на Инициативен комитет бе предложена от Сашо Радуловски, който подчерта, че инициативата трябва да бъде подета от областния управител и общината и да включва компетентни специалисти от различни области. Политици също биха могли да участват в комитета, за да подпомогнат по-бързото разрешаване на проблема.

Борис Ячев заяви, че за решаването на проблема е нужен мощен политически натиск върху съответните институции – областен управител, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.