С бурни аплаузи публиката награди премиерата на „Българи от старо време“ [ПД]

Акценти

С бурни аплаузи публиката награди премиерата на драматично-музикалния спектакъл „Българи от старо време“, който снощи се състоя в ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен. Препълнената зала се изправи на крака, за да даде еднозначната си оценка за професионалната работа на целия екип.

Представлението доказа, че формулата четири културни института да си подадат ръка и да обединят творческия си потенциал в едно, е повече от успешна. Спектакълът на режисьора Димо Дешев създаде хомогенна сценична сплав от четири различни натюрела: на Драматично-куклен театър „Иван Радоев, Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ и Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“.

Класическото произведение на Любен Каравелов, по което прекрасният български композитор Асен Карастоянов създава оперета, беше представено в нова светлина. Ярки образи от отминали времена и далечни патриархални отношения, забравени в нашенско, оживяха на сцената. Колорит и динамика, смях, много забавни ситуации и две истории за чиста любов между две двойки луди-млади пресъздадоха участниците. След известни перипетии, недоразумения, комични случки между двата рода и клюки от зложелатели, младостта и любовта по шекспировски и нашенски възтържествуваха, за да бъдат вдигнати на сцената две сватби в един ден.
Великолепни образи създадоха актьорите Мариан Стефанов, който изигра Хаджи Генчо, Генадий Николов, превъплътил се в Бай Либен, и Мариета Калъпова, която влезе в кожата на Дела, жената на Бай Либен. В ролята на разказвач се изяви актьорът Георги Ангелов.
Прекрасно се справиха с индивидуалните си не само певчески, но и актьорски задачи певците от Хор „Гена Димитрова“ Боряна Бешева (Лиляна, дъщеря на Хаджи Генчо), Дани Меса (Павлин, син на Бай Либен), Виолета Боянова (Цона, жена на Хаджи Генчо), Ани Иванова (Янка, ратайкиня), Лачко Димитров (Иван, ратай), Стелиян Цветанов (Ерчо, Славеят), Валери Цолов (Герчо, Хекимина), Даниела Дочева (циганката), Роберт Христов (баба Тодора), Виолета Велчева, Рая Заркова, Венеция Янчева и Петя Александрова (клюкарки). Останалите певци от хора също се представиха подобаващо в масовите сцени в постановката.

Многоцветност, динамика и удоволствие от българския танцов фолклор донесоха на сцената танцьорите от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“.
За изпълнението на великолепната музика на композитора Асен Карастоянов се погрижи Плевенската филхармония, а всички елементи от спектакъла обедини маестро Славей Тинчев.
Заслужени аплодисменти получиха още хореографът на Северняшкия ансамбъл Мартин Мочков, автор на всички танци в постановката, художникът на представлението Иван Велчев – Йово, който създаде декорите и костюмите, диригентът на Хора Анелия Дечева. За общото внушение допринесе и подходяща мултимедия, осъществена от Асен Антонов.
За артистите бяха поднесени много цветя – от кмета на Плевен Георг Спартански, от бившия кмет на града Найден Зеленогорски, от председателя на Общинския съвет Мартин Митев, от ПП АБВ, читалище „Съгласие“, РБ „Христо Смирненски“, от директорите на Плевенската филхармония – Любомир Дяковски, и на Плевенския театър – Васил Василев, както и от др. културни институти и общественици.

Следващото представление на „Българи от старо време“ ще се състои на 30 април от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев“. Мащабният проект е посветен на 140-тата годишнина от Освобождението на България.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com