Три награди спечелиха акордионисти от НУИ „П. Пипков“ на Международен конкурс в Белград [ПД]

Акценти

Три награди спечелиха ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, на VI-я Международен конкурс за акордеон и баян „MEHFEST” в Белград, Сърбия, който се състоя от 13 до16 април. В конкурса участваха музиканти от Сърбия, Босна и Херцеговина, България и Унгария.
Магда Цекова и Теодор Маринов заеха първи места съответно в V и VI възрастови групи. Те изпълниха по едно оригинално произведение, написано за акордеон, което е задължително, и програма по избор. Магда Цекова се представи с „Алеманда” II от Френска сюита на Й. С. Бах, Детска сюита №2 от Вячеслав Семьонов и „Цирк” от Виктор Фоменко.

Конкурсната програма на Теодор Маринов включваше Соната от Доменико Скарлати, българското произведение вариации върху „Полегнала е Тодора” от Красимир Кюркчийски и джазовата пиеса „Пурпурно червено” от Арт Ван Дам.
В VIII група участваха изпълнители, родени през 2001 г. Те задължително изпълниха по една творба, написана до 1800 година, едно оригинално произведение за акордеон и програма по избор. Михаела Хиткова зае II място с програма, включваща Соната от Доменико Скарлати, „Монолог” от Франк Анжелис и Соната №2 от Владислав Золатарьов.

В рамките на международното събитие гост беше Франк Анжелис – композитор и преподавател в Националната музикална академия – Gennevilliers, Франция. Неговите композиции се отличават с оригиналност и модерен стил и са много популярни сред изпълнителите и аудиторията. Те са част от програмите на някои от най-големите инструменталисти като Мика Варинен (Финландия), Грейсън Масефийлд (Нова Зеландия), Доми Еморин (Франция), Роман Жбанов (Русия), Петър Марич (Сърбия) и т.н.
Магда Цекова, Михаела Хиткова и Теодор Маринов имаха уникалната възможност да изработят с композитора неговите пиеси „Монолог” и „Hommage a Paco”. За учениците и преподавателите им Ценка Тодорова и Румен Тодоров майсторският клас с Франк Анжелис се превърна в една незабравима среща с идеите на най-изпълнявания на баян/акордеон, съвременен композитор.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com