Фестивал „Орел на Дунава“ събра групи от шест държави.

Общество


Фестивалът „Орел на Дунава“ в своето 18-то издание събра групи за антични възстановки от България, Румъния, Италия, Испания, Великобритания и Сърбия. За първи път той се проведе на две места в област Плевен – в римския кастел „Ад Путеа“ при село Рибен и колонията „Улпия Ескус“ близо до село Гиген.

Събитието, което привлича почитатели на древната история и култура, стартира тази вечер в посетителския център на кастела „Ад Путеа“. Представителите на групите за възстановки бяха тържествено представени, а също така бяха отправени молитви към богинята Минерва и бога Марс за успех на фестивала. В рамките на ритуала бяха раздадени и награди „Златен Орел“ за популяризиране на културно-историческото наследство на кметовете на община Долна Митрополия и Гулянци – Поля Цоновска и Лъчезар Яков, които са съорганизатори на събитието.

Участниците във фестивала показаха демонстрации на бойни умения, което спечели одобрението и аплодисментите на публиката.

„Античната история е заложила основите на нашата съвременна европейска цивилизация. Желаем да подадем посланието, че някои неща не се променят – политическата и военната структура, дори урбанизацията, всичко е създадено от римляните и продължава да бъде пример и до днес“, споделя д-р Стефан Проданов, известен като Гай Корнелий Руфос, легат на Първи Италийски легион и съорганизатор на фестивала заедно с проф. Стоян Проданов.

Посетителите на фестивала днес могат да опитат ястия от античната кухня, приготвени по рецепти, адаптирани от реалити звездата Станислав Иванов.

През почивните дни програмата на фестивала продължава в „Улпия Ескус“ при село Гиген, където ще се организират римски и варварски лагери, игри, конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия, различни демонстрации, гладиаторски игри и възстановки на големи битки между варвари и римляни.

На неделя посетителите отново ще могат да разгледат двата лагера и да участват в различни ателиета и работилници.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА Елина Кюркчиева от Плевен.