„Форум откри Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ MMXXIV“

Последни новини


Плевен се превърна в сърцето на античността със старта на 18-ия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“, изпълнен с реконструкции и забавления. С лекция от уважавания д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей на Плевен, бе поставено началото на тридневното тържество на историята и културата, което събира любители на античността от множество страни. Доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общинския съвет, бе сред официалните лица, уважили събитието от името на Плевен.

Празниците ще продължат до 16 юни, включващи множество представления, игри и демонстрации. Сред участниците във фестивала са 120 реконструктори от Италия, Румъния, Сърбия, Англия и България, които ще оживят ежедневието и обичаите от времето на Римската империя. Организатори на събитието са Съвета по туризма на гр. Свищов и групата за възстановки „Първи Италийски легион“, в партньорство с общините от област Плевен.

На откриващия ден посетителите на крепостта „Ад Путеа“ в с. Рибен ще се насладят на демонстрации на антична кухня, тържествено откриване и вълнуващи огнени шоупрограми. През следващите дни, гостите ще бъдат поканени да се потопят в богатата програма, обещаваща вълнуващи преживявания в с. Гиген.

Освен впечатляващи реконструкции и представления, ще бъде връчена и престижната награда „Златен Орел“, отдаваща почит на усилията за опазване на културно-историческото наследство. Закриването на фестивала обещава да награди най-активните участници и да остави неизбледняващи спомени за уникалното пътешествие във времето за всички гости.

„Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ не е просто фестивал, а празник на живата история, който продължава да очарова и обогатява познанията на любители на античността от цял свят.