Центърът в Плевен празнува 15 години грижа за децата

Общество


Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания (ЦСРИДУ) в Плевен се отличава със своя отдаден и състрадателен екип, сподели директорът Габриела Ованесян в интервю по случай 15-годишнината от създаването на центъра. Според нея центърът е място, където работят креативни и мислещи професионалисти, които изпълняват своите задължения с ангажираност и отговорност.

През тези години ЦСРИДУ е предоставило услуги на над 270 деца. В специално изрисувана приемна всяко дете, минало през центъра, се символизира от листенце на нарисувано дърво. Центърът предлага услуги като информиране и консултиране, застъпничество, посредничество, терапия, рехабилитация и обучение в умения, които са безплатни и изискват предварителна оценка на детето.

От началото на годината са сключени договори с 67 деца, като 18 от тях са изписани по различни причини. Възрастта на децата варира от 3 до 18 години, а все повече родители на малки деца търсят помощ поради повишено внимание към развитието на децата им. Според Ованесян, помощта за деца под 7 години е ключова за постигане на съществен напредък.

Екипът на ЦСРИДУ се състои от социални работници, логопед, педагози, психолози, рехабилитатор и ерготерапевт. Хората в екипа обичат децата и се отдават напълно на работата си, въпреки че тя често е подценена и ниско платена.

Центърът организира арт ателиета и кино прожекции за децата, като ги насърчава да се социализират. Ованесян споделя случай с едно дете, което първоначално не е искало да влезе в киносалон, но сега с нетърпение чака тези събития.

В чест на годишнината центърът организира разнообразни инициативи, включително концерти и екскурзии до исторически места. Желанието на Ованесян за бъдещето на центъра е той да не бъде необходим, но същевременно се стреми към по-добра материална база и повече специалисти.

ЦСРИДУ започва дейността си през 2007 г. след успешни проекти на Община Плевен и БАЛИЗ – Плевен. Центърът е доказал своята важност с времето, а през 2015 г. е бил модернизиран благодарение на проект по „Красива България“.

Източник на информацията: БТА.

Вашият коментар