Червен код за опасно високи температури в четири области

Плевен днес


Институтът по метеорология и хидрология в България отбеляза неотложността на ситуацията като обяви критичен предупредителен сигнал – червен код, обхващащ регионите Благоевград, Плевен, Велико Търново и Русе, който влиза в сила веднага. В останалата част на държавата е в действие предупреждение класс оранжев заради повишени температури.

Началничката на отдел „Прогнози и информационно обслужване“ в Националния институт, Анастасия Стойчева, в недавно интервю за БТА, подчерта, че когато стойностите на температурите надхвърлят 43 градуса, се обявява червен код.

В опит да отговори на запитването дали е вероятно да бъде обявен червен код в близките дни с предстоящите високи температури, Стойчева изрази предположението, че „има вероятност към края на същия период да достигнем такова предупреждение“ – възможно е това да се случи във вторник или сряда от текущата седмица.

Тя предрече, че до края на този месец, температурите ще бъдат над обичайните климатични норми през значително количество от времето и вальоценният период ще е сравнително безвалежен.

Информацията за статията е предоставена от dnes.bg.