Честит Великден! [ПД]

Акценти

Православните християни в България и по света днес празнуват най-светлия празник – Възкресение Христово.
Синът Божи Исус Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.
В нощта на Великден миряните отиват на църква и палят свещи, като е хубаво да занесат благодатния огън в дома си за здраве и благодат.
Традицията повелява на обяд семействата да се чукат с червени яйца. Чието яйце се окаже най-здраво (борец, бияч), обственикът му ще е здрав през цялата година.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий – Христос. От този ден в продължение на 40 дни се разменят поздравите „Христос воскресе“ – „Воистина воскресе“.
Екипът на Plevendnes.com ви пожелава светлина в душите, мир в сърцата, хармония и любов, благословение, здраве и надежда!
Честит Великден!

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com