Ще настаняват плевенски бездомни кучета в приюти на други градове? [ПД]

Акценти

Ще се търси възможност за настаняване на плевенски бездомни кучета в приюти на други градове. Проучване се прави от началото на годината. Мярката ще е временна, докато бъде изграден Приют за постоянно настаняване на бездомни животни с капацитет около 2 000 места.
Това стана ясно от срещата на граждани, местна власт и медии в зала „Плевен“ този следобед. Събитието беше инициирано от кмета Георг Спартански във връзка с гражданска подписка по проблема. В дискусията се включиха още председателят на Общинския съвет Мартин Митев, началникът на Отдел „Екология“ в Община Певен Павлина Тодорова и секретарят в местната администрация Паулина Кирова. Присъстваха общински съветници, кметът на село Къшин и др.

Ще се търси възможност и за разширяване капацитета на настоящия Приют за временно настаняване, който разполага с тридесетина места, информира кметът. Той добави, че през март тази година е подписан договор с фирмата, която ще проектира новия Приют за постоянно настаняване. След приключване на процедурата ще е ясно колко ще струва изграждането му. След това Общинският съвет трябва да одобри тегленето на кредит за целта и да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Процедурите са тромави, но задължителни, призна Спартански.
Той информира, че силите на Общината да се справи с кастрацията на кучетата са недостатъчни, затова се е обърнал към организацията „Четири лапи“ за съдействие при залавянето, маркирането и кастрирането на уличните кучета, каквато практика тя е реализирала успешно в Хасково, но до момента няма получен отговор. Проучва се и възможността чуждестранни организации да съдействат за осиновяване на кучета зад граница.

В разговора се включиха много млади хора, представители на природозащитни организации, както и пострадали от ухапвания на улични кучета. След сериозни емоционални сблъсъци на гледни точки и мнения и едва няколко реални предложения за справяне с проблема, се наложи изводът, че мерките трябва да са комплексни. Само приютът няма да реши проблема. Необходими са рекламни кампании за популяризиране идеята за осиновяване на животни, които за миналата година са едва 11 от общо 1 870 официално регистрирани кучета в Плевен.
Защитниците на животните подчертаха, че агресивното отношение към тях от страна на определи хора отключва агресия и в последствие малтретираните кучета нападат невинни хора. Затова е толкова важно формирането на правилно отношение към животните да започне още от детската градина, за да се промени манталитетът ни като общество, добавиха те. „Ето тук неправителствените организации могат да са много полезни“, коментира кметът Спартански. Част от присъстващите се обединиха около идеята, че е добре граждани да реализират контрол върху работата на настоящия Приют за временно настаняване (Кастрационен център) и да следят за извършваните манипулации. Освен това кметът прие идеята да бъде увеличен щатът за ветеринарни лекари към Кастрационния център.
Представителите на местната власт информираха, че според Наредба №12 на Общинския съвет на Плевен храненето на бездомни животни е наказуемо с глоба. „Малко известно е, че е позволено да се храни бездомно куче, само ако този, който го храни, го регистрира и поеме отгворност за него“, информира още кметът. Като принос за настоящата ситуация беше отчетено и изхвърлянето на улицата на много домашни некастрирани кучета от собствениците им. Популацията на бездомни животни се увеличава и заради кучета от други общини в областта, които не са кастрирани и се озовават в Плевен.
Някои от предложенията на граждани за разрешаване на проблема са подадени в писмен вид до кмета, информира той и добави, че е готов да съдейства за реализацията на всяка добра идея по темата, включително предоставянето за безвъзмездно ползване на общински имот на неправителствена организация, която би го преустроила в приют.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com