Юбилеен концерт готви дългогодишната солистка на Северняшкия ансамбъл Елка Петкова [ПД]

Култура

Юбилеен концерт „Моята песен“ подготвят народната певица Елка Петкова в Плевен. В него ще участва и Северняшкият ансамбъл. Събитието е на 18-ти април от 19:00 часа в зала „Катя попова“. Петкова е дългогодишна солистка на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Родена е в село Гривица, но прадедите й са преселници от Странджа и Пиринския край. Тя усвоява местния музикален диалект бързо, започва работа в Северняшкия ансамбъл, където създава семейство с танцьора Милен Петков.
„Обичам точно тоз живот на сцена, точно тази магия, точно тези аплодисменти. Точно така се чувствам жива, необходима, обичана и безкрайно отдадена на МОЯТА МАГИЯ“, споделя певицата. Тя натрупва личния си репертоар благодарение на теренни експедиции в Плевенския край, провеждани от Димитрина Радулова – фолклорист към ансамбъла по това време. Първата песен, която записва с оркестъра на ансамбъла в Националното радио, е „Мър, Гергано” от района на село Одърне.

С признателност и радост си спомня за времето, когато Иван Вълев е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл. Споделя, че маестрото ги е научил на отговорност, дисциплина и точност по деликатен начин. И резултатите не закъсняват. Признанието за перфектния им професионализъм е многократно – и у нас, и в чужбина.
Елка Петкова пее соловите партии на едни от най-красивите хорови обработки, като „Тъкала ли си, момина мале”, „Море, сокол пие” и др. В творческия си път певицата остава вярна на убеждението си, че публиката иска да преживее песента като прекрасна история, разказана от талантлив разказвач.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com