Абрашев и Тодоров обсъждат културни проблеми и реставрация в Плевен.

Областна администрация Плевен


На 15 юли 2024г. Николай Абрашев, Областен управител на област Плевен, проведе работна среща със служебния министър на културата – Найден Тодоров. Събитието се състоя в Заседателната зала на Областна администрация – Плевен, където бяха обсъдени важни теми относно развитието и културното наследство на града.

На срещата беше обсъдено състоянието на сградата на бившата градска баня, която в момента е дом на Художествена галерия Дарение „Светлин Русев”. Галерията е създадена през 1984 година, когато академик Светлин Русев дарява 322 произведения на изкуството от личната си колекция на родния си град. Сградата, държавна собственост и културен паметник на национално значение, е предоставена на Община Плевен и е дело на архитект Никола Лазаров.

Областният управител запознал министър Тодоров и с проблемите около опазването на античния град Улпия Ескус, разположен в землището на село Гиген, община Гулянци, който е сред важните градове от римската провинция Долна Мизия. Той е изправен пред затруднения поради липса на достатъчно средства за опазване, реставрация и научни изследвания, както и поради недостатъчно добрата инфраструктура, което го прави уязвим за иманярство. Обсъждена е и идеята за наемане на охрана за мястото.

От своя страна, министърът на културата се ангажирал да осигури държавно финансиране, което да помогне за решаване на проблемите. Министър Тодоров беше в Плевен и по случай 40-годишнината от откриването на галерията.

На следващия ден, 16 юли, областният управител Николай Абрашев планира да изпрати официално становище до Министерския съвет и министъра на културата с изложение на идентифицираните проблеми и предложения за тяхното решение.