Абрашев обсъди водна криза в Плевен с премиера Главчев.

Областна администрация Плевен


На 30 август 2024 год. Областният управител на област Плевен Николай Абрашев осъществи среща със служебния премиер Димитър Главчев, на която обсъдиха темата с безводието в област Плевен и непрестанните усилия на институциите да се справят с този проблем. Към настоящият момент Областният управител Николай Абрашев е предприел два проекта за решаване на водната криза.

След срещата с премиерът Главчев, Николай Абрашев се срещна и с инж. Петър Димитров – Министър на околната среда и водите на Република България. Обсъдиха рехабилитацията и изграждането на тръбопровода за отводняване на инфилтрационни ровове при шахтови кладенци при град Долна Митрополия и село Биволаре, община Долна Митрополия, както и рехабилитацията на водопровода, довеждащ вода от водоснабдителна група „Черни Осъм“. Областният управител също така обсъди с инж. Петър Димитров изграждането на язовир „Черни Осъм“.

От страна на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е изразена проектна готовност да разгледат механизмите за финансиране на проекта „Биволаре“, като вариант за допълнителни водни количества.

Г-н Николай Абрашев проведе среща и със заместник министъра на МРРБ – Веселина Терзийска. Той предложи вариант за ПМС за финансиране подмяната на централната водопреносна мрежа на град Плевен. Предложението бе отправено и обсъдено с премиерът Главчев и инж. Петър Димитров.