Адвокатите протестираха срещу избора на нов главен прокурор

Плевен днес


Недоволството сред адвокатурата спрямо процедурата за избор на главен прокурор, провеждана в момента от Висшия съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, расте. Единственият кандидат за позицията е Борислав Сарафов, който от уволнението на Иван Гешев преди повече от година изпълнява ролята на главен прокурор. Двадесет и пет адвокатски колегии го призовават да се оттегли от номинацията и от процеса, който е предопределен, липсва му легитимност и може да подкопае доверието в прокуратурата и съдебната система, както и в държавността като цяло, съобщава вестник „Сега“.

Адвокатите призовават колегите си и всички граждани да се присъединят към мирен протест на 25 октомври 2024 г. в 12:30 ч. пред Съдебната палата в София или пред съдебните палати в другите градове, за да изразят несъгласие с нелегитимната процедура по избор на главен прокурор и с конституционната, политическа и институционална криза, която подкопава демокрацията и правовата държава.

Апелът е подкрепен от адвокатски съвети от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Пловдивската колегия беше първата, която се обяви против избора. Вчера и Съюзът на съдиите се противопостави.

В апела се напомня, че въпреки общественото и професионалното недоволство срещу продължаващия нелегитимен избор, кандидатурата на Сарафов бе предложена. Според адвокатите издигането на кандидат, който не се ползва с безспорен авторитет и обществено доверие, предизвиква усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор. Те допълват, че това вече се е случвало и резултатът е показателен. Примерът с „избора“ и „освобождаването“ от длъжност на предишния главен прокурор показва как изборни процеси не трябва да се провеждат.

Според тях съществуват съмнения, когато изборът се организира от орган, чиято независимост и безпристрастност не са гарантирани, особено когато мандатът на Висшия съдебен съвет е изтекъл отдавна.

Адвокатите също акцентират върху дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза. Всеки орган в държавата не изпълнява задълженията си по Конституция и законите, и отговорността се прехвърля. Не само ВСС, но и Инспекторатът към него действат с изтекъл мандат, създавайки усещане за липса на държавност и узурпация на властта.

Юристите настаиват над обявяването на процедури за избор на нов Висш съдебен съвет. Според тях, парламентът, върховните съдилища и главният прокурор трябва да предприемат действия в тази насока. Действащият ВСС трябва да прекрати изборния процес за главен прокурор и председател на Върховния административен съд до съставянето на нов съвет, за да има легитимен и прозрачен избор в бъдеще.

Избирането на кандидат и провеждането на избори при условие, че органите са с изтекъл мандат и няма безспорно обществено доверие, е акт, който нарушава правната съвест и моралната доблест. Адвокатите напомнят думите на Борислав Сарафов, когато той е казал, че не се вижда в ролята на главен прокурор и не иска да заема тази позиция.

Същият Висш съдебен съвет е обявил процедура за избор на нов председател на Върховния административен съд, чийто мандат изтича на 22 ноември. Кандидатури ще се приемат през следващите седмици. Изборът е насрочен за 20 март догодина, два месеца след предвидения за 16 януари избор на главен прокурор.

Против откриването на процедурата се изказаха членове на съвета, включително ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.