Антим I – първи български екзарх, избран на 16 февруари.

Плевен днес


На 16 февруари 1872 година Антим И, който до този момент служи като Видински митрополит, бе избран за първи български екзарх. Роден в Лозенград като Атанас Михайлов Чалъков, той заема черешата след образование в реномирани учебни заведения, включително Великата народна школа в Цариград и богословското училище на остров Халки, и завършва своето обучение в Духовната академия в Москва.

През своята кариера Антим Първи се превърнал в символ на културното и духовното развитие на българите, противопоставяйки се на Вселенската патриаршия и играейки ключова роля в създаването на Българската екзархия. Той също така се борил за разгласяване на зверствата, съпътстващи потушаването на Априлското въстание от 1876 година, в международната общност.

След бригандските действия на Osmanlı İmparatorluğu, бил принуден да остави поста на екзарх и бил изпратен в заточение в Анкара, откъдето по-късно бил освободен през 1878 година. По време на Сръбско-българската война от 1885 година, въпреки предложението да се укрие, Антим И се отказвал, като избрал да стои с народа и войниците си. Екзарх Антим И починал на 1 декември 1888 година, като неговата последна почивка е в мавзолей, разположен в двора на Видинската митрополия.

Източник на информацията: PlevenZaPleven