Арт школа „Колорит“ с инсталация в галерия „Илия Бешков“.

Общество


Арт инсталация от рисуван текстил „Да направим света по-цветен и красив“ беше представена в Художествена галерия „Илия Бешков“. Създадена е от младите артисти на арт школа „Колорит“ под ръководството на Майя Ананиева по проект, който е подкрепен и финансиран от Община Плевен.

„На световно ниво рисуването върху текстил е популярна тенденция в дейностите на художествени галерии, арт школи и детски ателиета. Нашата идея за този проект и неговото вдъхновено осъществяване ни включва в световните течения в ръчното рисуване върху памучен и копринен текстил, както и върху дрехи, представено по най-завладяващия начин – чрез арт инсталация“, споделя Ананиева.

Тя смята проекта за ново предизвикателство за своите ученици, които са на възраст от 4 до 18 години и са се насладили изключително много на процеса на създаване на своите уникални модели.

„Груповото рисуване върху коприна предостави на децата нови емоционални изживявания и те опознаха безкрайните възможности и свободата на творчество. Всеки се справи лесно, експериментира, наслади се на своите артистични качества и на страхотните произведения, които създаваха като цветен поток в ателието“, добавя Ананиева.

„Вече имам идея за разширяване на тази пространствена арт инсталация с нови тематични линии, като включим музиката и танца,“ посочва арт преподавателят. „Това е само началото. Следващите чудеса в неограничения свят на изкуството ни предстоят.“

Арт инсталацията беше представена заедно с церемония за връчване на награди, спечелени от младите творци на престижни национални и международни конкурси. Те са получили отличия от държави като Япония, Германия, Полша, Чехия, Бангладеш, Сърбия, Румъния, Словения.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.