Археологическо лято`2024 стартира в Плевен с проучвания на шест обекта

Последни новини


### Археологическо лято 2024 стартира в Плевен

**Плевен, 6 август 2024 г.** – Регионалният исторически музей в Плевен откри своята традиционна инициатива Археологическо лято 2024. Тази година археологически изследвания ще се извършват на шест обекта в Плевенска област.

Археологическото проучване ще обхване следните културно-исторически структури:

1. **Никополска крепост** – ръководена от докторант Венко Иванов;
2. **Антично селище при гр. Левски** – ръководител Владимир Найденов;
3. **Колония „Улпия Ескус“ и кастел „Димум“ при с. Гиген и гр. Белене** – под ръководството на доц. д-р Гергана Кабакчиева;
4. **Халколитно селище в с. Бреница** – ръководено от д-р Володя Попов;
5. **Селище от бронзовата епоха при с. Върбица** – ръководител Павел Попов;
6. **Антична вила в с. Сухаче** – ръководена от доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова.

Теренните проучвания ще се провеждат през месеците август, септември и октомври, като продължителността им ще зависи от метеорологичните условия.

На 5 август започнаха работите в землището на с. Бреница. Праисторическият обект Бреница, известен като Кременитата могила, е признат за Паметник на културата с национално значение. Обектът притежава световно значение в археологическата наука и е познат в литературата като „култура Бреница“. Той датира от V хилядолетие пр. Хр. и е свързан с ранния каменно-меден период, който формира основата на цивилизацията в Балканския и Европейски план.

Археолозите и Регионалният исторически музей в Плевен очакват интересни и значими резултати от проучванията. Те ще бъдат представени чрез богат фото материал на специална изложба, посветена на професионалния празник на археолозите – 14 февруари.