Асеновци плетоха уникални мартеници за празника Баба Марта.

Плевен днес


Членовете на клуб „Сръчни ръце“ при Народно читалище „Съзнание 1894“ в село Асеновци се посветиха на едномесечна дейност по изработване на мартеници за празника Баба Марта. С уменията си в плетенето и бродирането, те създадоха разнообразни модели, включващи бонбони, цветя, калинки, пеперуди, ягоди, коли и други фигурки. Традиционните персонажи Пижо и Пенда, както и декоративни мартенски пана, също бяха сред творенията.

Много от тези мартеници ще бъдат подарени на децата и учениците от селото, а също така ще бъдат раздавани на минувачите на 1 март от символичната фигура на Баба Марта. В читалището е обособен щанд, където всеки може да купи ръчно изработени мартеници. Освен това те са представени в социалните мрежи, където те могат да бъдат поръчани и закупени онлайн.

Средствата, набрани от продажбата, ще бъдат използвани за закупуване на материали и игри, предназначени за летните детски занимания. За това съобщи Петранка Стефанова, секретар на читалището.

Тази информация е част от категорията новини, която съдържа и други събития от живота на селото, като например организирането на работилница за изработване на мартеници, празнуването на Бабинден и отбелязването на Световния ден на думата „Благодаря“. В Плевен е започнал и традиционният базар за мартеници.

Източник на информацията: PlevenZaPleven