Атанас Далчев – поетесата Комаревска очертава литературното му величие.

Общество


Литературното наследство на Атанас Далчев ще бъде актуализирано и след повече от 120 години от днешния ден. Той не е само поет и преводач, но и значима и вдъхновяваща личност. Така се изрази плевенската поетеса Христина Комаревска, която участва като специален гост в Националния пресклуб на БТА в Плевен по време на представянето на новият брой на списание ЛИК – „По дълбоките следи на Атанас Далчев“, организирано в залата „МаксиМ“ на агенцията.

„Поезията на Далчев се отличава със своето уникално качество за времето, в което е творен, особено в контекста на символистите. Той претендира, че поезията не е само възприемане, но и съпричастност. Далчев също така е казал, че всички писатели ангажират почитатели, но някои от тях зависят кой точно ги харесва“, сподели Комаревска. Тя е на мнение, че „Фрагменти“ на Далчев би трябвало да бъде точно като Библията – задължително четиво за всеки начинаещ и установен автор.

Комаревска се спря на факти от живота на Далчев и неговото приятелство с Радой Ралин, което оставила ярка следа в живота и творчеството на общовата.

Тя обърна внимание, че след 9-ти септември 1944 година Далчев не е приел изискванията на модерната литературата на тогавашната епоха – пълзене пред властта и компромиси с моралните стойности. „Далчев е световно признат творец, но във всяко отношение е останал чиста и етична личност“, заяви Комаревска.

Според нея „дължим огромна благодарност на Далчев-преводача, тъй като благодарение на него можем да четем Балзак, Лафонтен, Гарсия Лорка, Чехов, Стендал“.

„Лично аз не съм срещала писател в нашата или пък в европейската литература, който до такава степен да бъде верен на себе си, да притежава талант, който не се нуждае от парадиране, за да бъде разпознаваем, и преводач, чиято работа е гениална“, добави допълнително поетесата.

Комаревска напомни и за един от коментарите на Далчев – „Някои от нашите писатели биха оставили име в литературата ни, ако пишеха по-малко“. Тя обясни, че „това трябва да ни служи като завет да не се водим от краткотрайна слава или фалшива известност и да бъдем строги към себе си, за да достигнем до читателите“, завърши Комаревска.

/ТС/

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.