Балове и празненства насърчават младежки алкохолизъм и хоспитализации.

Плевен днес


През месеца на грандиозните абитуриентски тържества и разгулните торжества, свързани със завършването на образованието, обществото отново се сблъска с проблема на нарастващата употреба на алкохол сред младежите. Данните за последните години са тревожни и сочат увеличение на количеството алкохол, употребяван от подрастващите. Наскоро 14-годишно момче беше прието за лечение в отделението по токсикология със симптоми на алкохолно отравяне, като се предполага, че този инцидент не е изолиран случай.

Клиниката по токсикология в Университетска болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен предоставя специализирана помощ за малки и големи пациенти от северната част на България и е една от петте токсикологични клиники на територията на страната. Ръководителят на тази клиника е доц. д-р Евгения Бързашка, която е известна в областта на токсикологията и педиатрията.

В своята дългогодишна практика, доц. Бързашка се е натъквала на множество разнообразни случаи. Тя заявява, че е забележим тенденцията учениците все по-рано да влизат в контакт с алкохола, а случаите на злоупотреба сред тях се увеличават, както тя споделя в интервю за БНР.

Доцентът акцентира на двойствената природа на алкохола – като потенциален приятел, но и опасен враг. Тя подчертава значението на превенцията и важността от ранните разговори между родители и деца относно рисковете от употреба на алкохол, стигайки от привидно невинното замаяност до тежки последствия като увреждане на централната нервна система и проблеми с черния дроб.

Доц. Бързашка призовава за неотложно медицинско намеса при потребност, но най-вече призовава към разумна употреба на алкохол.

Информацията за тази статия е предоставена от dnes.bg.