Бащи поискаха справедливост и промени в Наказателния кодекс

Общество


Бащите на четирима от младежите, чийто автомобил беше обстрелян от полицай в Плевен през нощта на 5 срещу 6 юни, поискаха справедливо наказание и промени в Наказателния кодекс. Презентацията на водещите национални медийни представители в Плевен беше дадена днес, като част от събитията, които БТА организира в Националния пресклуб.

„Аз съм тук не само като баща на сина си, но и като гражданин, който иска гласът му да бъде чут. Не възнамерявам по никакъв начин да се намесвам в работата на разследването или да правя анализ на тяхната работа. Но искам да заявя, че това, което се случи, ни възмущава изключително много“, заяви Георги Диков, баща на Стефан Диков, който бе ранен при стрелбата.

Георги Диков сподели, че неговият син е бил изписан от болницата, чувства се добре и се възстановява. Той изрази благодарност към екипа, воден от д-р Петков, който е спасил живота на младежа. Отбеляза, че родителите на пострадалите младежи не са доволни от по-ниската сума на наложената гаранция на стрелеца, както и от факта, че той не е бил задържан във връзка с инцидента.

Диков също така подчерта, че младежите не са криминално проявени, а студенти с отлични успехи.

Друг от бащите, Диян Георгиев, попита дали на служителите на МВР в колата на стрелеца са направени тестове за алкохол или наркотици, и ако тестовете са направени, къде и кога са били проведени и какви са резултатите.

Трети родител, Пламен Копчев, изрази загриженост за правосъдието и следствието и сподели своите притеснения относно тежестта на присъдата, която може да бъде наложена на полицейския служител.

Младежите и техните родители са потърсили правна помощ и продължават да търсят справедливост.

Инцидентът се случи в близост до Медицинския университет в Плевен, като според властите стрелбата е извършена с личното оръжие на полицейския служител, който е обвинен за причиняване на средна телесна повреда, което е престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

Информацията за случая е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.