Бисер Ангелов: Топете мазнини с Дневник на храненето [ПД]

Акценти

Искате ли да загубите мазнините? Преди да промените каквото и да е във вашата диета, пробвайте това! Може да ви прозвучи твърде просто за да работи, но науката го доказва като ефективно. С тази една проста стъпка, която ще ви кажа, можете да научите много за вашата диета, а може и да хвърлите няколко килограма мазнина в процеса. Ето я тайната: не променяйте нищо, но следете всичко. Сериозно! Не ограничавайте калориите си или дори не ги преброявайте. Просто напишете какво ядете и пиете – всяко хранене, всеки ден. Използвайте приложение, носете бележник или лист хартия, изпращайте имейли до себе си или пишете съобщения във Фейсбук на някой много близък или си създайте специален фейк профил – Бъдещото Аз, и след като изядете или изпиете нещо, веднага го запишете. Звучи прекалено просто, за да има ефект, но има след определен кратък период резултатите идват.
Какво казва науката за този метод?
Изчерпателно проучване, публикувано от Инициативата за управление на телесното тегло на Kaiser Permanente Care Management Institute, разглежда влиянието, което Дневникът на храненето има върху загубата на тегло сред 1700 мъже и жени, разделени на две групи – правещи диета, без да си записват нищо, и такива, които записват всяка една храна или напитка която приемат. Изследователите стигат до извода, че тези, които са записвали храната си ежедневно, са загубили средно 35% повече тегло от тези, които изобщо не си записвали храната. Простият акт на записване на всяка една погълната храна, ако ще дори само една хапка да е била, както и всяка напитка, насърчава човека, който си води статистиката, сам да си намалява приетите калории.
Този метод ще ви помогне да сте наясно точно какво и колко ядете на всяко ядене.
Разликата между едно тънко парче торта и 2 дебели парчета може да изглежда незначителна, когато сте на масата. Ако сте свикнали да ядете голям десерт или да си сипвате по два пъти, обикновено вие дори не се замисляте върху това. Но когато си записвате храните, сте принудени да вземате решения. Дори ако не знаете колко калории съдържа парчето, вече сте по-наясно как големите порции са някакъв проблем в опита ви за отслабване.
С течение на времето, когато следите и записвате какво ядете, най-вероятно ще започнете да питате себе си преди да вземете шпатула: „Наистина ли искам това? Имам ли нужда от това?“ Тази моментна пауза може да бъде всичко, от което се нуждаете, за да сте в крак с по-големите си цели за хранене.
Този метод може да разкрие дупките в диетата ви.
Били ли сте някога на скучна диета, само за да откриете, че все още не губите тегло? Питате се как е възможно това, а отговорът често не е толкова мистериозен, колкото си мислите. Записването на всеки един крем, бисквитка с кафето, няколко солетки, които ядете, ще ви принуди да си признаете за всички тези допълнителни похапвания, опитвания и глътки, които приемате почти несъзнателно през целия ден.
Ако обикновено пиете кафе с мляко на сутринта, кола или две през деня или две чаши вино или бира вечерта или всичко това заедно, възможно е всичко това да е толкова надълбоко в поведенческия ви модел, че чак да не ви прави никакво впечатление, че го правите. Записването на похапванията и напитките ще ви накара да му обърнете внимание. Разбира се, че всичко това, което изброих е проблем при диета за отслабване.
Ако се чувствате вдъхновени, можете да направите допълнителна стъпка и да разберете колко калории съдържат тези храни и напитки. Но не е нужно. Просто проследяването им може да е достатъчно. Ето и какво да НЕ правите: не записвайте предварително какво планирате да ядете за всяко хранене. Да, може да изглежда по-ефективно да го направите по този начин, но вероятно няма да го спазите точно. Дайте поне един месец шанс на този метод преди да опитате нещо друго. Ще се изненадате от резултатите. Успех!

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com