Благотворителна кампания за нов храм набира средства в село Ясен

Общество


### Благотворителна кампания в село Ясен стартира строеж на нов храм

В плевенското село Ясен е в ход благотворителна кампания за изграждане на нова църква на мястото на старата, вече разрушена, съобщи кметът на населеното място Мариана Иванова пред БТА.

Историята на храма в село Ясен датира от 50-те години на миналия век, когато е построена първата църква. Тя е обслужвана от свещеник до неговата смърт през 1983 г., след което е изоставена и постепенно разрушена. През последните години са правени опити за изграждане на нов храм, но те не са били успешно реализирани.

„От миналата година, заедно с църковното настоятелство начело с отец Тихомир от плевенската църква ‘Света Параскева’, започнахме кампания по събиране на средства. Разкрихме и банкова сметка, в която постъпленията вече възлизат на близо 20 000 лв.“, посочи Иванова.

В селото са разположени две кутии за дарения – в сградата на Кметството и в местния ресторант. Огромен билборд в центъра на населеното място призовава местните жители и хората с корени от Ясен също да се включат в кампанията.

Проектът на бъдещата църква е изготвен напълно безвъзмездно от архитекта Красимир Попов. Новият храм ще носи името „Свети Николай“, както и разрушената църква.

На терена, където ще се издига новия храм, са разчистени останките на старата църква, които не могат да бъдат използвани. Това беше направено с помощта на благодетели ден преди Кръстовден.

Средства за строежа се събират и по време на ежегоден спортен маратон, който се провежда вече втора година. Тазгодишното издание ще се състои на 6 октомври и в него до момента са се записали десет души. Таксите за участие ще бъдат внесени по дарителската сметка за храма, а участниците ще получат награди, осигурени от спонсори на събитието.

„Живеем във времена, в които вярата е останала едно от нещата, които ни крепят. Храмът е мястото, където можем да запалим свещичка за здраве и благополучие или просто да се съберем за големи църковни празници,“ отбеляза Мариана Иванова.

Кметът е оптимист, че църквата в Ясен ще бъде построена. „Смятам, че всеки ще се включи както може – със средства или с доброволен труд“, заключи тя.

Повече информация можете да намерите на сайта на Българската телеграфна агенция (БТА).