Близо 1 700 граждани подкрепиха подписката по проблема с бездомните кучета в Плевен [ПД]

Общество

Близо 1 700 граждани подкрепиха подписката по проблема с бездомните кучета в Плевен. 1462 души са се подписали на хартиен носител, а 205 – в онлайн платформата www.peticiq.com. Документът, който подкрепя Отворено писмо до кмета на Община Плевен и председателя на Общински съвет, беше внесен на 3 май 2018 година при кмета Георг Спартански.
Авторите му искат официален отговор на въпросите какви конкретни действия е предприела Община Плевен във връзка със задължението си за овладяване на проблема с безстопанствените кучета съгласно чл. 40, ал. 3 и ал. 4 от Закона за защита на животните и защо Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Плевен е все още със статут на Проект от 2014 г., като Община Никопол, например, има приета такава от 2015 год.
„Колко жалби и искови молби са подадени срещу Общината във връзка с ухапвания от безстопанствени кучета? Колко безстопанствени кучета има на територията на град Плевен и има ли актуален регистър, в който да се вписват те, а също и колко са манипулациите, които са им извършени? Какви са специалните мерки, предприети от Общината за защита на гражданите от агресивните безстопанствени кучета?“, пише още в писмото.
Освен това авторите настояват да им бъдат предоставени копия от Отчета за изпълнение на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и Плана на Община Плевен във връзка с изпълнението й, който би следвало да е внесен до 1 март 2018 г. до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, съгласно чл. 40, ал. 4 от Закона за защита на животните. Гражданите настояват и за копия от Списъка на сключените от Община Плевен договори с ветеринарни амбулатории, както и от регистъра на извършените в тях кастрации, обезпаразитяване и ваксиниране срещу бяс на безстопанствените кучета.
„В случай, че не получим изискваната документация в законовия срок, същата ще бъде изискана по реда на Закона за достъп до обществена информация“, заявяват в заключение гражданите, обединени в Инициативен комитет.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com