Буря с градушка превърна улиците на Плевен в реки.

Плевен днес


В следобедните часове днес, върху град Плевен се изсипа силен порой със зърнест снеговалеж, иницииращ около 18:00 ч. Наводнени бяха множество улици, трансформирали се в непроходими „реки“, а в интернет пространството жители споделиха за повалени дървета и нарушени клони.

Специализирани отряди на местната Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Плевен са били задействани с цел устраняване на проблемите със свалената растителност и евентуално изпомпване на вода от засегнати сгради. Те имат задачата да останат на терен докато ситуацията бъде напълно стабилизирана.

На номера за спешен контакт на Общината са регистрирани няколко оплаквания относно свалени клони и дървета. Сред тези случаи е извадената бреза на ул. „Дойран“, която в момента се очиства от служители на „Паркстрой“. В същото време, движението в този район е блокирано от полицейски сили, според изявление, предоставено за БТА от Ирен Томова, представител на общинската пресслужба.

По информация на ръководителя на плевенския клон на Националния институт по метеорология и хидрология, Мартин Мачев, през последните 40 минути в Плевен е отчетен дъжд с интензитет от 16 литра на квадратен метър. Пикът на дъждопада се разгърнал между 18:25 и 19:10ч. В района на Пордим измеренията показват около 17 литра на кв. м за 16 минути, докато в Левски и Славяново валежите били по-умерени – около 3 литра на квадратен метър. Ветровитите пориви достигали скорости до 15 метра в секунда.

Температурата драстично се понижила по време на бурята в Плевен, като паднала от 38,6 градуса по Целзий в 16 часа до приятни 24 градуса в 18:40 ч. Мачев изтъкна, че въпреки вечерната свежест, бурята няма да окаже влияние върху продължаващата топлинна вълна, като жегите се очакват да продължат следващия ден. От НИМХ предупредиха за червен код поради очаквани високи температури в цялата страна на 17 юли.

Информацията за този материал е предоставена от dnes.bg.