Днес отдаваме почит на свети Бенедикт Нурсийски, основателя на западното монашество.

Плевен днес


Днес се отбелязва паметта на свети Бенедикт, изтъкната фигура в историята на западното монашество. Той е роден около 480 г. в Нурсия, недалеч от Перуджа. В младостта си, посещавайки училище в Рим, е шокиран от растлението на града и решава да се оттегли в пустинята на 16-годишна възраст, където прекарва три години в самотна молитва в пещера.

Той придобива слава заради своята духовна мъдрост и способности да лекува болести, което привлича хора, искащи да се учат от него и да го следват. С течение на времето, около него се създават монашески общности, и Бенедикт става духовен ръководител на 12 манастира в района на Субиако. После основава и знаменития манастир Монтекасино.

Св. Бенедикт создава „Устав на св. Бенедикт“, първият важен манастирски устав в западното християнство, което дава началото на Бенедиктинския орден. Биографията му е засвидетелствана от папа Григорий I Велики в неговите „Диалози“, представляваща ключов исторически източник.

Св. Бенедикт си отива от този свят на 21 март 547 г., на Велики четвъртък, в манастира Монтекасино по време на молитвен обряд.

Източник на информацията е интернет.

Източник на информацията: PlevenZaPleven