България отбелязва жертвите на комунизма на 1 февруари.

Плевен днес


1 февруари е обявен за Ден на признателност и уважение към жертвите на комунистическия тоталитаризъм в България. Това решение е прието от Министерския съвет на 19 януари 2011 г. под ръководството на правителството на Бойко Борисов.

Изборът на дата не е случаен. На 1 февруари 1945 г., в резултат на делата на така наречения Народен съд, насочен срещу представители на предишната монархическа власт и тези, които управляваха страната от 1 януари 1941 г. до 9 септември 1944 г., са издадени смъртни присъди срещу тримата регенти на Царство България – Принц Кирил, Богдан Филов и Никола Михов, както и 17 бивши министри. Това събитие слага началото на масовите репресии и означава началото на политическото насилие над българския народ по времето на комунистическия режим.

Създаването на Народния съд беше реализирано с наредба-закон, приета от правителството на Отечествения фронт на 6 октомври 1944 г. Съдът съди ръководителите на страната от споменатия период, като издадените присъди обхващат 21 024 души. Изследването на обвиненията срещу важни държавни дейци се извършва в Москва преди връщането им в България за изпълнение на присъдите.

От всички произнесени присъди, 2,618 души са осъдени на смърт, а още 200 са убити преди да се проведат съдебните процеси. Освен това са конфискувани стотици предприятия и имоти, а хиляди семейства на осъдени или изселени.

Българският Върховен съд отмени голяма част от присъдите на Народния съд между 1993 и 1999 г., като процедурата беше свързана предимно с процесуални нарушения при издаването на първоначалните присъди, вместо да се касае до съдържанието на делата.

Източник на информацията: PlevenZaPleven