Ваня Червенкова: Всеки човек рано или късно дава отчет за всеки миг от живота си [ПД]

Акценти

Като силен човек се определя бизнес дамата Ваня Червенкова. След трагичния епизод в живота й през 2003 г., когато е извършено покушение срещу нея и едва оцелява, тя се преобразява. Натрупала мъдрост и оценила още по-силно истинските стойности в живота, бизнес дамата започва да ги споделя с хората. Неотдавна излезе новата й книга „Кодово име: живот“, която тя представи преди дни и в Плевен. Какви послания е получила там, горе, защо често прави ритуали с вода в планината, на какво учи дъщеря си, как поддържа добра физическа форма и защо любовта е свят от енергии, разказа специално за читателите на Plevendnes.com Ваня Червенкова.
– Г-жо Червенкова, книгата Ви „Кодово име: живот“ се радва на огромен интерес. Защо е така?
– Аз съм много щастлива, че вече няколко месеца подред книгата ми държи първото място по продажби, наред с тази на Дан Браун. Аз съм на челни позиции в нехудожествената литература, а той – в художествената. Смятам, че книгата ми се радва на огромен интерес, както и първата, защото тя е изключително поучителна, тя е наръчник за оцеляване, Библия за хората. В този ред на мисли всеки човек припознава себе си във всичко онова, което аз изключително откровено изливам на всяка една страница. И по този начин се учи на по-голяма сила. Всеки читател се вдъхновява по и намира сили не само да се пребори, но и да продължи напред, да успее. Защото в срещите си с хората из страната аз казвам, че съм най-обикновен човек, от най-обикновено семейство, но след като аз съм успяла с много амбиция, с много хъс, защо пък всеки да не успее? Всички го можем, стига да има правилната мотивация и добрата воля за това.
– Много ми харесва това послание. А какво споделят читателите като обратна връзка?
– Аз много се вълнувам на всяко представяне на книгите в различни градове на страната. Присъстват много мили хора, които ми подаряват разнообразни подаръци, цветя, обичта си. Хора, които ме чувстват изключително близко до себе си и още в първия диалог скъсяват дистанцията. Много често читателите ме питат смятам ли да влизам в политиката, което много ме учудва. И заявяват, че те имат нужда от политик като мен. Отговорът ми е „не“. Интересувам се много от политика, но никога няма да вляза в нея, заради настоящия й вид. Смятам, че не бива да вървя против себе си и против собствената си философия, за да стана такава, каквато аз не бих искала и цял живот съм се борила да не бъда.
Среща с читатели в Плевен.– Кои известни имена намират място в книгата Ви? Какво успяхте да споделите на тези не малко страници?
– Много известни лица има в книгата, но съм заявила още в началото, че всяко име е сменено, защото има доста хора, които могат да се припознаят и на които не би им харесала моята оценка след години.
– А това някакъв катарзис ли беше за Вас – да извадите тази информация от себе си и да я положите върху хартия?
– Не, по никакъв повод не е катарзис, както и не е необходимо да излея нещо върху белите листи, за да пречистя себе си. Аз съм на „ти“ със себе си и живея много добре.
Почитателите са навсякъде– Каква беше мотивацията за написване на книгата?
– Винаги го казвам и с това започвам всяка среща, че присъствието ми там, горе, макар и за малко – в три дни, и посланията, които съм разбрала, ме карат да ги предам на хората. Това е мое задължение. Така че няма как да не ги предам, най-малко защото имам страх от Бог.
– Тоест можем да кажем, че животът Ви се разделя на два периода – до трагедията през 2003 г, когато се опитаха да Ви убият, и след това. Как се променихте?
– Със сигурност съм много променена.
– Каква станахте – по-добър човек, по-вярващ човек?
– По-мъдра, по скоро. Ако до преди това вярвах в Ада и Рая по начин, по който са ни ги поднесли преди 2 000 години някои хора, пренаписвали, редактирали и прецензурирали Библията, то със сигурност сега не вярвам в дяволчета с рогца и врящи казани.
– А в какво вярвате?
– Знам, че има сила, която във всеки момент ни наблюдава, знам, че има заобикалящ ни свят и други светове, за които ние не подозираме, и със сигурност знам, че всеки човек рано или късно се изправя не пред портите на Ада или пред Свети Петър с голямата връзка с ключове, а дава отчет за всеки един миг от живота си. Това го знам със сигурност, защото съм го преживяла и категорично го твърдя. Знам, че починалите ни близки също са там, горе, но не в този вид, в който някой ни е предал всичко под формата на детска приказка. Има закони, които ние не разбираме и които по неписани човешки правила трябва да спазваме. Убедена съм, че трябва да предам всичко на хората, защото може и затова да съм оцеляла, може това да ми е мисията.
– Някакви интересни усещания след онова преходно състояние, в което сте попаднали, или знаци в ежедневието имате ли?
– Не, нямам никакви свръхинтуитивни дарби или усещания. Просто съм по-наясно с хората. Наясно съм какви са хората, наясно съм, че всички ние си приличаме и основният принцип, на който сме изградени, родени и умираме, е един и същ. Устройството на Вселената въобще ми е ясно и по тази причина предавам много голяма значимост на нещата, за които само сме чели, като елементите вода, огън, метал, дърво, въздух. Просто знам някои истини, които съм видяла там, горе.
– Вярвате в силата на водата и в това, че да я наричаме, както са правили нашите прадеди, има огромен смисъл и сила.
– Категорично! Имам много специална глава от книгата, която се нарича „Свят от енергии“, в която пиша за силата на водата, за това как съм се излекувала с вода, как аз общувам с водата. Това е нещото, което аз изключително много обичам и се прекланям пред него, колкото и езически да звучи за много хора. Навремето нашите предци са се кланяли и на Слънцето. Да, аз също се прекланям пред него, защото ако то не изгрее, всичко на тази планета за миг ще умре. Това е най-важният източник на енергия, който ние трябва уважаваме. Респективно въздухът, водата. Ако те свършат, ще умрем.
– Абсолютно сте права. Споделете по колко часа продължава един Ваш работен ден? Как започва той, имате ли специален ритуал, който правите в някаква част от деня?
– Ритуали нямам, просто много се моля – и сутрин, и вечер, със собствени думи. Аз осъзнавам в колко страшно време живеем и затова първо се моля за мир – да не се самоунищожим. В момента няколко световни лидери са изкарали от шахтите най-страшните си междуконтинентални балистични ракети. В момента светът живее на ръба, под много голяма заплаха. Моля се здравият разум да надделее. Правя водни ритуали, само когато ходя в планината, а аз често я посещавам. Описала съм тези ритуали в книгата. Те са изключително важни и работещи, дават ми много сили и енергия. Работният ми ден продължава от 10 до 22-23 часа. Непрекъснато съм в някакви срещи, заедно с екипите от фирмите ми анализираме ситуациите. Аз имам много отговорен бизнес, който ежеминутно изисква внимание и контрол от моя страна. Много съм ангажирана и понякога това страшно ме натоварва, но затова пък са и срещите ми с водата, с природата, които ме зареждат.
– Имате ли рецепта за щастие на този етап от живота си, в който се намирате?
– За мен кодовата думичка за всеки човек би трябвало да бъде „живот“, защото всички ние трябва да живеем, и то да живеем правилно. А кодовата думичка за щастие това е „любов“. Говоря за любовта като цяло. Първо, всеки един човек трябва много добре да познава и обича себе си, да обича околните, да обича околния свят – говоря за природата, да обича животните, защото те имат право точно толкова на живот, колкото и ние, хората. Трябва да обичаме децата, които раждаме, да обичаме партньора си, с който, дай Боже, всеки да остане завинаги. За съжаление думичката любов страшно много девалвира в много отношения. Виждаме, че родители не обичат толкова децата си, защото иначе не биха ги възпитавали по този начин. Не намират време за тях, не общуват с тях. Виждаме какво ново поколение идва след нас. Нямаме правилно отношение и към секса – виждате за какъв разврат става въпрос. Не обичаме природата си, защото я унищожаваме и това води до собственото ни самоунищожение. Големият проблем е отсъствието на любов.
– Кое е по-силно – смъртта или любовта, според вас?
– Смъртта не би трябвало да се слага на едно ниво с любовта. Смъртта може да се съпоставя единствено с живота. Аз имам огромен респект, както пред Негово величество живота, така и пред Нейно величество смъртта. Ние сме възпитани да се страхуваме от смъртта и да не я желаем, но е факт, че ако погледнем по-голям цикъл от време, ако погледнем по-мащабно на Вселената, би трябвало да обичаме смъртта също толкова, колкото обичаме и живота, защото без смърт нямаше да има нов живот, а без живот няма да има смърт. Всичко във Вселената се дели на две – светлина и тъмнина, добро и зло, любов и омраза. Всичко е биполярно. Четейки научната литература и слушайки Стивън Хокинг, ние знаем, че освен тъмнината има и светлина. Една планета, когато възникне от тъмното, след много милиони години живот, тя избухва и става отново планета джудже и потъва в тъмнината. Микрокосмосът и макрокосмосът са устроени по едни и същи закони. Това са понятия, до които нашите предци много отдавна са стигнали. Аз набързо пиша за всички тези неща в книгата, защото ако трябваше да изпадам в подробности, щеше да стане много обемна. Аз от 30 години чета такава литература, занимавам се и с теология.
– Кои автори четете? Има ли духовни водачи, които ви вдъхновяват?
– Любимата ми книга е „Факторът Айнщайн“ на Уин Уенджър и Ричард По. Това е настолната ми книга, с която не се разделям, и когато тръгна за чужбина за по-дълго време, винаги я нося със себе си. Духовен водач на нация, пред когото се прекланям, това е Махатма Ганди. Винаги съм се възхищавала на този човек и съм вземала пример от него. Колкото е бил дребничък и мъничък, толкова колосални неща е постигнал – не само за неговото време, а въобще за всички исторически епохи. Ако един Александър Македонски е успял да превземе много държави с меча и вярната си армия, то един човек като Махатма Ганди, който никога в живота си не е държал оръжие, живял е много аскетично и е имал само един бял плащ върху себе си, е освободил една огромна територия като Индия и се е преборил с един толкова сериозен узурпатор като Англия, която е притежавала оръжия. И всичко това той успява да направи само с една единствена думичка – любов. Десетки пъти чета и препрочитам неговата биография, гледам екранизацията й и смятам, че това е историческа личност, от която всеки човек трябва да се учи.
– Истинската любов срещна ли ви, или смятате, че ви предстои?
– В момента съм окрилена. Предпоследната глава на моята книга се нарича „Магията любов“ и смятам, че всяка жена трябва да я прочете. Истинската любов за мен е енергия, която връхлита в живота ти и те сполита без оглед на това какво става с теб. Просто я разпознаваш като енергия. Аз съм си мислела преди, че истинската любов е разбирателството между двама души, създаването на семейство, на деца и т. н. Нищо подобно! Разбрах едва сега, че истинската любов е свят от две енергии, които са имали присъдата да се срещнат в определения час, в определеното време и в определен свят. По този начин аз припознах и единствената и най-голямата любов, която ще остане в живота ми.
С любимия мъж Даниел Дичев, състезател по джудо – вляво– Имате прекрасна дъщеря. Какво държите да й предадете от тази ваша мъдрост, която до момента сте натрупали?
– Най-важното нещо, на което съм я научила, е да живее достойно във всеки етап от живота си, защото това понятия обхваща много неща. Достойно спрямо себе си, достойно спрямо другите, достойно спрямо обществото, защото ако човек се изцапа дори един път и сложи петно върху живота си, това означава, че всичко, за което той ще се бори или говори след това, е двуличие. Затова човек не бива да прави компромиси и във всеки един миг от живота си просто трябва да живее достойно.
Дъщерята на Ваня Червенкова – Никол Червенкова– Успявате да изглеждате много добре винаги, но просто се преобразихте, след като свалихте доста килограми. Споделете как постигнахте този успех и как поддържате тази визия?
– Преди 3 години споделих една диета, която 3 месеца прилагах. В момента съм на същата диета и след още 3 месеца ще съм с още 10 килограма надолу, и то трайно. Смятам, че повечето храни, които ядем, са много вредни за нас. По-голяма част от храните са отрова за нашия организъм, а ние прекаляваме с консумацията. Това съкращава живота ни и води до видоизменения. Аз само до преди 4-5 години съм изглеждала на 3 пъти по-голяма възраст от сега. Но вече съм коренно различен човек. Започнах да живея здравословни, да се храня целесъобразно, общувам с водата и пия много вода.
– По колко литра вода пиете на ден?
– Минимум по 3-4 литра на ден. И чай. Аз пия много чай от билки, които си купувам от възрастни хора, бера си ги от планините или ми изпращат приятели от Родопите. Много обичам мащерка, риган. Помогнали са ми и две хранителни добавки, които произвеждам. В едната таблетка съм сложила много екстракт от кората на бреза, която изхвърля задържаната вода в организма. Останалите съставки ме правят по-млада, по-енергична. Има антиоксиданти, които улавят свободните радикали, които водят до остаряването ни. Другата добавка е с много колаген и много хиалуронова киселина. Всички тези неща ме преобразиха и ме направиха това, което съм. След година-година и половина аз ще изглеждам в пъти по-добре, отколкото в момента, защото смятам да редуцирам още теглото си и да започна много активно да се занимавам със спорт.
– Пожелавам Ви го. А защо винаги сте отворена да подадете ръка на хора от шоубизнеса, които се обръщат с молба за финансова подкрепа към Вас?
– Много артисти, композитори, писатели и други творци се обръщат към мен за помощ. Смятам, че на изкуството трябва да се помага – говоря за истинското изкуство. Няма как да подпомогна изпълнители като Сузанита, колкото и да обясняват майка й и баща й, че това било артистичен образ. Ние всички виждаме с очите си какъв живот води това момиче и какво пее в песните си. Съжалявам, че трябва да го кажа, но съм отвратена от подобен вид изкуство.
– За финал на нашия разговор: имате ли мото или любима мисъл, които Ви водят напред към светлината?
– „Съдбата обича смелите“. Аз мисля, че съм много смел човек.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com