Въведен воден режим в осем плевенски населени места

Общество


Още осем населени места в област Плевен от днес са въвели режим на водата. Тази информация беше съобщена За БТА от „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ЕООД в Плевен. Ограниченията при ползване на вода засягат градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и селата Биволаре, Победа, Буковлък, Николаево, Опанец и Ясен. Въвежда се временно прекъсване на водоснабдяването от 23:00 часа вечерта до 05:00 часа сутринта.

С подобен режим на водоподаване са и други шест селища в областта – Бръшляница, Пелишат, Стежерово, Горна Митрополия, Беглеж и Изгрев.

Причината за въвеждане на режима е свързана с намаляването на количеството вода, идваща от природните водоизточници, вследствие на продължителното засушаване и увеличената консумация през летните месеци, уточняват от ВиК – Плевен. Въвеждането на този режим е крайна мярка, предвид липсата на други технически възможности в съществуващата инфраструктура, посочват от компанията.

Целта на мерките е да се акумулира достатъчно количество вода през нощта, така че през деня всяко домакинство да разполага с постоянен достъп до водоснабдяване. Възможно е при промяна в ситуацията графикът на водния режим да бъде обновен или отменен, добавят от ВиК.

По-рано днес от ВиК – Плевен направиха призив към клиентите си да използват водата само за питейно-битови нужди и да не я изразходват за поливане на градини, пълнене на басейни и миене на автомобили с нея. С издаването на официални заповеди от кметовете на засегнатите населени места, се забранява такова използване на питейната вода.

Информацията за ситуацията е предоставена от кореспондентът на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.