Въведен режим на водата в Плевен и Ловеч заради намалял дебит

Плевен днес


В Плевен и Ловеч ще бъде въведен воден режим поради намаления дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която е основният доставчик на питейна вода за тези два града.

„Това са неразрешени проблеми, които съществуват повече от 20 години. Още със заемането на поста започнах да настоявам пред премиера за обновяване на централния водопровод в Плевен и вододайната зона на Биволаре. Направих предварителни стъпки за преодоляване на водните проблеми в Плевен“, сподели пред БНТ Николай Абрашев, областен управител.

Той добави, че в рамките на година и половина проблемът с двата водопровода ще бъде разрешен чрез проектите, които вече са в ход.

Абрашев съобщи, че настоящите планирани прекъсвания на водоснабдяването в селата в област Плевен и Долна Митрополия ще се случват само през нощта и ще продължат около месец до месец и половина.

В допълнение към двата областни града в Северна България, нощен режим на водата и забрана за поливане ще бъдат наложени и в населени места в Софийска област и Средногорието.

Водният режим се прилага поради продължителната суша и значителното намаление на водните запаси на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява вода за Ловеч и част от Плевен.

ВиК-Плевен въвежда режима за Плевен и населените места в общината от 23.00 до 05.00 часа.

Целта на тази мярка е да се съберат необходимите водни количества през нощта, за да се осигури непрекъснато водоснабдяване за всички потребители през деня.

Ако обаче количествата вода от групата „Черни Осъм“ продължат да намаляват, е възможно да се наложи допълнително спиране на водата от 13.00 до 16.00 часа.

ВиК Ловеч ще прекъсва водоснабдяването от 22.00 до 06.00 часа, като това не се отнася за кварталите „Гозница“ и „Продимчец“, които са на снабдяване от друг източник.

Воден режим през нощта ще бъде наложен и в части от селата Радювене и Брестово.

Със заповед на кмета на Ловеч Страцимир Петков се забранява използването на питейна вода за поливане, миене на улици, автомобили, тераси и пълнене на басейни.

На днешното си заседание Министерският съвет ще разгледа въпроса за освобождаване на вода от държавните запаси, като бутилираната вода ще е за нуждите на селата Овча могила и Хаджидимитрово. Кметът на община Свищов Генчо Ганчев обяви безсрочно бедствено положение за тези села, поради липсата на вода.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg